Rozdíl mezi Sencha vs Hojicha

Jaký je rozdíl mezi Sencha vs Hojicha ? Sencha a Hojicha jsou oba velmi oblíbené čaje, ale chutnají velmi odlišně. V tomto článku budeme porovnávat Hojicha vs Sencha a uvidíte, jak se tyto dva čaje liší. Dozvíme se také, jak jeden jemný rozdíl ve výrobním procesu může vést ke dvěma zcela odlišným chuťovým profilům.

Jaký je tedy mezi tím rozdíl Sencha vs Hojicha ?

Než porovnáme  Sencha vs Hojicha , začněme tím, že jednoduše definujeme, co jsou Sencha a Hojicha ! 

 Sencha list

co je Sencha ?

Sencha je nejběžnějším typem zeleného čaje v Japonsku, tvoří přibližně 70 % celkového trhu s čajem.

Zatímco Sencha je široká kategorie, obecně se týká čajových lístků, které byly napařeny a srolovány, aby vytvořily tyto pevně svinuté tvary jehlic. Sencha není tak pevně svinutý jako Gyokuro , ale ve srovnání s čajem, jako je například Tamaryokucha, je pevnější.

Během procesu napařování se enzymy v čaji, které způsobují oxidaci, rozloží a čaj uzamkne tyto travnatější tóny. Tyto travnaté nebo zeleninové tóny pocházejí z přítomnosti polyfenolů v čajových lístcích. Pokud by se čajové lístky nezahřívaly přímo po sklizni, začaly by přirozeně oxidovat a polyfenoly by se přeměnily na theaflaviny. Proto mají černé čaje méně této trávové nebo dušené zeleninové chuti. 

Přečtěte si našeho kompletního průvodce o Sencha čaj

Ať už jste noví Sencha , nebo ho pijete už dlouho, rád bych vás pozval k přečtení článku 👉 Vše, co potřebujete vědět  Sencha . Objevíte všechna tajemství tohoto vynikajícího zeleného čaje. 

 

co je Hojicha ?

 Hojicha list

První fáze výroby jsou při srovnání podobné Hojicha vs Sencha , existují však rozdíly, které se mezi těmito dvěma čaji objeví později ve výrobním procesu. Po usušení se listy opékají při vysoké teplotě. To lze provést ve válcovacím stroji nebo ve velké pánvi, kde se automaticky otáčí. 

V této velké pánvi farmář dělá obojí Hojicha (plně upražený čaj) a Kamairicha (částečně pečený čaj). Rozdíl je zde v tom, že Hojicha se peče s poklicí, což umožňuje delší ohřev při vyšší teplotě. Tato vysoká teplota začne rozkládat polyfenoly v listech, což mu dává méně těchto travnatých tónů. 

Částečně pečené Kamairicha ve skutečnosti si zachovává některé své travnaté tóny, takže chuť je někde mezi a Sencha a a Hojicha . Vysoké teplo Hojicha proces pražení skutečně vyloučí polyfenoly téměř úplně, a proto Hojicha má velmi málo těchto travnatých nebo dušených zeleninových příchutí Sencha jednou měl. Místo toho přebírá tyto více pražené tóny karamelu, čokolády a kávy. 

Přečtěte si našeho kompletního průvodce o Hojicha čaj

Máme tolik věcí, o kterých si můžeme říct Hojicha že by si to zasloužilo vlastní článek! Pokud vás tento špičkový pečený čaj zaujal, zveme vás k přečtení tohoto článku 👉 Vše, co potřebujete vědět Hojicha . Provedeme vás čím  Hojicha  jak chutná a jak se připravuje.

 

Jaké jsou mezi tím rozdíly Sencha vs Hojicha ?

 Sencha vs Hojicha list

barva

Při porovnávání Hojicha vs Senchaprvní rozdíl, kterého si pravděpodobně všimnete, je v barvě listů.

Během procesu pražení se listy změní ze zelené na hnědou a v důsledku toho Hojicha bude mít hnědé listy, zatímco Sencha bude mít zelené listy. Jak již bylo řečeno, oba čaje jsou stále považovány za zelené čaje, protože jsou neoxidované.

 

List

Můžete si také všimnout větších listů a více stonků Hojicha vs Sencha . Zatímco prémiové Sencha se vyrábí z nejmladších výhonků čajovníku, čajovníku podobného Hojicha se často vyrábí se staršími listy a stonky. Tyto listy jsou v čajích méně žádoucí Gyokuro a Sencha , ale na pečení jsou skvělé!

 

 Sencha vs Hojicha čaj

Vzhled a barva čaje 

Rozdíly v Sencha vs Hojicha nekončí listem, mají také rozdíly v barvě uvařeného čaje.

Barva a Sencha se může pohybovat od jasně žluté po tmavě zelenou (většinou v závislosti na procesu vaření v páře).

Barva z Hojicha na druhé straně je kdekoli od oranžové po tmavě hnědou. Díky tomu je snadné šálek rozpoznat Hojicha vs Sencha .

 

chuť

Nyní, když jsme si trochu vysvětlili vzhled těchto čajů, pojďme je porovnat Sencha vs Hojicha   trochu podrobněji. Nejprve začněme s chutí čaje. Chuť poznámky v Sencha byly přirovnávány k eidamu, sladké kukuřici, baby špenátu a dokonce i náznaku mořských řas. Důraz je kladen na tyto zelené, ale mírně sladké chuťové profily. S Hojicha , můžete zaznamenat tóny pražených ořechů, čokolády, karamelu a dokonce i náznak kávy. Kávový tón často není tak výrazný, ale může vyjít s tmavším praženým Hojicha Čaje jako Kuki Hojicha . 

 

kofein

Obsah kofeinu Sencha je na vyšší straně, takže je to dobrý čaj, který si ráno vychutnáte. Množství kofeinu se může mírně lišit podle toho, jak je čaj zastíněn a také z jakého kultivaru pochází. Stínovaný Sencha s bude vyšší v kofeinu, zatímco nezastíněné Sencha s bude nižší v kofeinu. Většina Sencha Čaje budou mít mezi 40-60 mg kofeinu na šálek. To je jen o málo méně než malý šálek kávy, který může mít mezi 80-120 mg kofeinu na šálek. I když tento čaj obsahuje značné množství kofeinu, nebudete se při jeho pití cítit tak nervózně. Je to kvůli l-theaninu a aminokyselině, která může zpomalit vstřebávání kofeinu. Měli byste zaznamenat mnohem více klidného bdělého pocitu, když ráno pijete zelený čaj místo kávy.

Pití Hojicha pozdní odpoledne nebo večer může být velmi relaxační součástí vaší každodenní rutiny. Čaj má poměrně nízký obsah kofeinu, pouze asi 7-40 mg kofeinu na šálek. Pražené tóny čaje jsou velmi uklidňující a mohou být skvělým způsobem, jak se uvolnit po dlouhém dni. 

Pokud hledáte čaj s nejnižším obsahem kofeinu v Japonsku se budete chtít podívat na čaje jako bancha, Genmaicha , kukicha a Hojicha . Jaké jsou ale čaje s nejnižším obsahem kofeinu? Pokud máte zájem zjistit odpověď, zveme vás k přečtení článku 👉 Nejnižší kofeinový čaj: od nejnižší k nejvyšší.

 

vaření piva

Oba čaje se připravují stejným způsobem, ale s různými teplotami. Můžete použít 5 gramů listů v konvici a zalít 150 ml vody příliš strouhaným čajem po dobu 1 minuty. Pro Sencha , můžete použít 140-160 stupňů Fahrenheita vodu a pro Hojicha můžete použít vodu o teplotě 160-175 stupňů Fahrenheita. Důvod Sencha se připravuje při nižší teplotě je to proto, že teplejší voda extrahuje z čaje více hořkých složek. 

Během pražení se mnoho těchto hořkých složek zredukovalo, a proto je schopno odolat vyšším teplotám. To je klíčový rozdíl při srovnávání Sencha vs Hojicha . Při teplotě kolem 160-175 byste měli být schopni z čaje získat tuto příjemnou praženou chuť.

Oba čaje také výjimečně fungují jako studený nálev. The Sencha přebírá více těchto sladkých a ovocných tónů a Hojicha přebírá více čokoládových a karamelových tónů. Pro přípravu každého čaje jako studený nálev stačí použít 5 gramů lístků, 500 ml vody pokojové teploty a nechat čaj uležet přes noc. Ráno byste si měli dát příjemný osvěžující šálek studeného čaje.

 

 Sencha pole

Pěstování

V pěstování není mnoho rozdílů Sencha vs Hojicha . Hlavní rozdíl nastává, když je čaj připraven ke sklizni. Chcete-li vybrat a Sencha , farmář půjde pro vrcholové klíčky a poupata čajovníku. Vzhledem k tomu, že tento čaj je nepražený, je důležitější vybrat kvalitní listy, které budou mít jemnější a sladší chuť.

Při pražení čaje můžete být méně vybíraví, pokud jde o použité listy. To je důvod, proč při porovnávání vybírání Hojicha vs Sencha , najdete Hojicha být mnohem drsnější s více stonky a vyzrálejšími listy.

Proces kultivace  Sencha  vs Hojicha mít mnoho různých odpovědí. To je otázka, na kterou se často ptáme, a tak jsme si řekli, že sestavíme seznam, abychom si popovídali o všech různých metodách pěstování. Pokud máte zájem, zveme vás k přečtení článku 👉 jak se dělá čaj? Kompletní vysvětlení od odborníků na čaj

 

Cena

Poslední rozdíl spočívá v ceně čaje. Jeden z hlavních Hojicha výhod je cenová konkurenceschopnost. Hojicha bude téměř vždy levnější než Sencha , protože bývá vyroben ze starších čajových lístků a stonků, zatímco prémiový Sencha se vyrábí z vrcholových výhonků čajovníku. Vrcholové klíčky mají nejvyšší obsah živin, a proto jsou nejžádanější. Protože listy slouží pro Hojicha jsou pražené, nemusí být vyrobeny z klíčků, mohou být vyrobeny ze starších listů a stonků čajovníku. To přináší cenu Hojicha dolů a stonky se ve skutečnosti praží jinak než listy, což dává čaji komplexnější praženou chuť. 

 

 Hojicha ve lžíci

Najděte to správné Sencha a Hojicha

Když hledáte a Sencha , nejprve se musíte zeptat sami sebe, jaké chuťové profily dáváte přednost. Pokud máte rádi tyto sušší a citrusové chutě, doporučujeme sáhnout po nestínovaném Sencha jako  Sencha isagawa. Pokud dáváte přednost těmto hladším a sladším chutím, možná se budete chtít podívat do dlouhých stínovaných kabuse Sencha čaje. 

Stejné je to s Hojicha vs Sencha . Hojicha čaje spadají do spektra mezi těmito tmavšími příchutěmi kávy a těmito sladšími příchutěmi mléčné čokolády. Pokud chcete něco v temnějším směru, jděte do kuki Hojicha . Pokud dáváte přednost pečenému čaji, který je o něco sladší, můžete dát přednost lehce praženému noike Hojicha

 

Konečný závěr ohledně rozdílu mezi Sencha vs Hojicha

Tak tady to máte, Sencha vs Hojicha . Oba tyto čaje jsou skvělé k pití, ale v závislosti na denní době a na tom, na co máte chuť, mohou mít různé výhody a nevýhody. Doporučujeme mezi těmito dvěma čaji vypínat, aby vaše patro zůstalo svěží. Pokud jste si příliš zvykli na travnaté a dušené zeleninové příchutě Sencha , zkuste vyzvat své patro a přepnout na Hojicha na pár rán. Pokud vás tyto teplejší chuťové profily unavují, probuďte své chuťové pohárky jasným a svěžím Sencha čaj!

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4