Kompletní průvodce o čaji, který chutná jako káva

Existuje něco jako a čaj, který chutná jako káva? 🍵☕️

V tomto článku prozkoumáme několik různých druhů čajů, které mohou mít velmi podobnou chuť jako káva.

Projdeme si také seznam čajů s vysokým obsahem kofeinu, abychom je našli nejlepší čaj nahradit kávu. 

Začněme 👇

 

4 druhy čaje, který chutná jako káva

#1 Kuki Hojicha

Pokud hledáte a čaj, který chutná jako káva, nemůžete být lepší než kuki Hojicha . Jedná se o tmavě pražený stonkový čaj vyrobený panem Issinem v Takachiho.

Po dokončení procesu pražení získá čaj mnohem teplejší a tmavší chuťové profily, jako je hořká čokoláda a černá káva.

Ačkoli toto je a čaj, který chutná jako káva, obsah kofeinu je jiný příběh.

Kuki Hojicha má ze všech našich čajů nejnižší obsah kofeinu, a to díky tomu, že se vyrábí převážně ze stonků a jedná se o pražený čaj. 

 

#2 Hojicha noike

The Hojicha noike je další skvělý čaj, který chutná jako káva.

V porovnání s kuki Hojicha , tento čaj je na sladší straně, s tóny karamelu a mléčné kávy.

Noike Hojicha vyrobil pan Noike, kousek od Kjóta. Na malém políčku uprostřed borového lesa pěstuje čaj.

Protože je pole obklopeno vysokými borovicemi, dostává po celý den částečné zastínění, díky čemuž jsou čaje mírně sladší.

Hluk Hojicha je nejoblíbenější Hojicha čaj na našem webu a určitě si ho zamilujete, je to jeden z nich nejlepší čaj pro milovníky kávy.

 

#3 Hojicha kawabataen

The Hojicha kawabataen je konečná Hojicha na našem seznamu. Hojicha je pravděpodobně nejlepším příkladem a čaj, který chutná jako káva, takže s žádnou z těchto tří opravdu neuděláte chybu.

Kawabataen má o něco jemnější a dřevitější chuťovou charakteristiku.

Pečeně je někde mezi kuki Hojicha a hluk Hojicha . Není to tak sladké jako noike, ale pořád to není tak těžké pečení ve srovnání s kuki Hojicha .

Spolu s ostatními typy Hojicha na tomto seznamu je kawabataen nejlepší čaj pro milovníky kávy.

 

#4 Genmaicha Hagiricha

Konečně na našem seznamu čajů, které chutná jako káva, máme Genmaicha hagiricha.

Tento čaj není úplně pražený jako ostatní, ale obsahuje kousky pražené rýže, které mu dodávají tu příjemnou teplou obilnou chuť.

Tento čaj se vyrábí spojením nepražených čajových lístků s praženou rýží a chutě každého z nich skvěle spolupracují.

Genmaicha má nízký obsah kofeinu a příjemnou chuť popcornu nebo cereálií.

Je to skvělý čaj, který si můžete vychutnat ráno, pokud se snažíte omezit příjem kofeinu, nebo odpoledne, pokud máte problémy se spánkem v noci.

Jiné než Hojicha , Genmaicha je nejlepší čaj pro milovníky kávy.

 

Jaké druhy čaje jsou nejlepší pro milovníky kávy?

#1 Kuki Hojicha  

kuki Hojicha je opravdu perfektní čaj pro milovníky kávy.

Když zkombinujete tmavé pražené chutě a nízký obsah kofeinu, získáte perfektní náhradu za ranní šálek!

 

#2 Hojicha  

Hojicha obecně je dobrý čaj pro milovníky kávy.

Zatímco většina zelených čajů má tendenci mít tyto více travnaté nebo rostlinné chuťové profily, Hojicha se mnohem více opírá o tyto teplejší tóny karamelu, čokolády a ano, kávy.

 

#3 Genmaicha

Genmaicha může být dobrý čaj pro milovníky kávy protože má také nízký obsah kofeinu a více těchto chutí pražených cereálií, které dokážou po ránu opravdu zahřát.  

 

#4 Slavnostní zápas 

Protože slavnostní matcha má tak vysoký obsah kofeinu, může to být skvělé čaj pro milovníky kávy které potřebují kofeinovou náhradu.

Stačí vmíchat 4 gramy prášku matcha do vody a máte čaj s větším obsahem kofeinu než kávu!

 

#5 Gyokuro

Gyokuro je další dobrý čaj s vysokým obsahem kofeinu pijáků kávy.

Jeden silný šálek může mít tolik kofeinu jako káva, ale bez všech vedlejších účinků, jako je nervozita, pád nebo nervozita. Chuť je také mnohem jemnější!

 

Jaký je nejlepší kofeinový čaj nahradit kávu?

Pokud hledáte čaj, který by nahradil kávu, můžete najít mnoho skvělých možností, které mají vysoký obsah kofeinu. V této další části vám představíme 5 různých čajů, které si můžete vychutnat ráno místo šálku kávy. 

#1 zápas

Matcha je asi nejlepší čaj nahradit kávu, protože může mít velmi vysoký obsah kofeinu. Běžná porce ceremoniálního čaje matcha může obsahovat kolem 68 mg kofeinu. I když se to ve srovnání se silným šálkem kávy nemusí zdát mnoho, jsou to pouze 2 gramy prášku matcha. Pokud opravdu chcete zvýšit množství kofeinu ve vašem šálku matchy, stačí přimíchat dvojnásobné množství prášku. díky tomu bude chuť mnohem bohatší a koncentrovanější, ale také se zvýší obsah kofeinu na 138 mg na porci. Pokud použijete vyšší poměr prášku k vodě, matcha může mít dokonce více kofeinu než káva nejlepší čaj nahradit kávu

#2 Gyokuro

 Další dobrá čaj nahradit kávu je Gyokuro . Typický šálek kávy má mezi 95-105 mg kofeinu. Porovnejte to s porcí Gyokuro čaj, který může mít mezi 120-140 mg kofeinu na šálek. I když Gyokuro obsahuje více kofeinu než káva, nepocítíte stejné účinky. Namísto rychlého přívalu energie a pádu později během dne, Gyokuro pijáci uvádějí, že mají déle trvající klidnou energii po celý den. To je pravděpodobně způsobeno l-theaninem, který může vyvolat uklidňující účinek na tělo a zpomalit vstřebávání kofeinu. 

#3 Kabuse Sencha

Na často zapomenuté čaj nahradit kávu je Kabusecha. Čím déle je čaj zastíněn, tím více kofeinu mívá. Zatímco Gyokuro a matcha jsou oba zastíněné po dobu 3 týdnů nebo déle před sklizní, čaj je považován za kabusecha nebo kabuse Sencha pokud je zastíněno mezi 10-20 dny. To znamená, že obsah kofeinu bude výrazně vyšší než u běžného zeleného čaje, ale přesto nebude mít tolik ve srovnání s čajem jako je Gyokuro . Pokud se snažíte pomalu omezovat kofein, může to být dobrý odrazový můstek. 

#4 Sencha

Sencha je nejběžnějším druhem čaje v Japonsku a může být skvělý čaj nahradit kávu. Sencha je nejrozmanitější kategorií ve světě japonského zeleného čaje a podle toho, jaké příchutě máte rádi, najdete a Sencha čaj, který přesně odpovídá vašim potřebám. Pokud upřednostňujete tyto jemnější, sušší chutě v čaji, můžete jít na nezastíněné Sencha jako Sencha isagawa. Pokud jste fanouškem těchto silných zeleninových chutí dušených v páře, můžete jít na hluboké dušené fukamushi Sencha jako murasaki Sencha

#5 Kamairicha

finále čaj nahradit kávu je Kamairicha . Jedná se o částečně upražený zelený čaj, někde mezi a Hojicha a a Sencha . Chuťový profil přebírá více těchto ořechových tónů, jako jsou pražené mandle a lískové ořechy. Tento čaj má relativně vysoký obsah kofeinu ve srovnání s čaji jako bancha a Hojicha , ale ne tak vysoko jako Gyokuro . Pokud pocházíte ze světa kávy, můžete to vnímat jako most mezi více praženými chutěmi a čerstvějšími, více rostlinnými chutěmi. 

 

Jaký čaj je nejlepší nahradit kávou?

Pokud hledáte nejlepší čaj pro milovníky kávy, první věc, na kterou se musíte zeptat, je, zda hledáte čaj s vysokým obsahem kofeinu nebo čaj, který chutná podobně jako káva. Oba čaje existují, ale jsou to různé druhy. V této další krátké části se podíváme na nejlepší čaj nahradit kávu co se týče chuti i kofeinu. 

Podle chuti: Kuki Hojicha

Pokud hledáte nejlepší čaj nahradit kávu pokud jde o chuť, musí to být kuki Hojicha . Chuť tohoto čaje chutná téměř přesně jako černá káva. Může to trvat trochu si zvyknout, protože chuť je mnohem tenčí ve srovnání se silně uvařenou kávou, ale po chvíli se vaše chuťové pohárky změní a budete se těšit, až si tento teplý šálek čaje vychutnáte před prací. Kuki Hojicha je nejlepší čaj pro milovníky kávy, pokud jde o chuť. 

Na základě hladiny kofeinu: Matcha

Pokud hledáte nejlepší čaj nahradit kávu pokud jde o kofein, matcha je vaše nejlepší sázka. I když má matcha v porovnání s kávou tolik kofeinu nebo dokonce více kofeinu, celkový pocit je mnohem lepší. L-theanin uvnitř matcha může zpomalit vstřebávání kofeinu, takže místo náhlého nárůstu energie získáte tento trvalejší pocit „klidu“ po celý den. Mnoho pijáků čaje to preferuje a používají matchu jako svůj oblíbený nápoj během dlouhých období práce a studia. Matcha je nejlepší čaj pro milovníky kávy pokud jde o nahrazení kofeinu. 

 

Bylinný čaj, který chutná jako káva

Nyní, když jsme mluvili o nejlepší čaj pro milovníky kávy, věnujte chvíli prozkoumání několika různých typů bylinných nálevů. Aby byl považován za pravý čaj, musí pocházet z čajovníku camelia sinensis. Bylinné nálevy, jako je heřmánek a máta peprná, jsou často označovány jako čaje, ale ve skutečnosti jsou to tisanes. Pro jednoduchost je můžeme označit jako „bylinné čaje“ a projít si seznam těch nejlepších bylinný čaj, který chutná jako káva.

 

#1 Karobový čaj

Karobový čaj je snad nejlepší bylinný čaj, který chutná jako káva.

Tento bylinný nálev se vyrábí ze suchých mletých plodů rohovníku a může mít chuť velmi podobnou kávě nebo čokoládě.

Tato rostlina má spoustu zdravotních výhod a má dlouhou historii používání jako zdravá náhražka kávy a čokolády.

Můžete si to připravit v horké vodě a dostanete teplý nápoj, který chutná podobně jako horké kakao nebo káva. 

 

#2 Čaj z žaludů

Další bylinný čaj, který chutná jako káva je žaludový čaj.

Žaludový čaj může znít jako nový trend, ale byl zmíněn již v 19. století.

Žaludy mohou být rozemlety a použity v různých typech bylinných přípravků.

Může být vyluhován do vody a vytvořit tak bylinku čaj nahradit kávu.

 

#3 Čaj z kořene pampelišky

Kořen pampelišky je další bylinný čaj, který chutná jako káva.

Tento tisane se vyrábí vyluhováním kořenů pampelišky v horké vodě a i když je chuť velmi odlišná od kávy, lze ji použít jako náhradu.

Tento tisane má velmi vysoký obsah vitamínu K a má se za to, že je dobrý pro vaše kosti. 

 

 

 

#4 Čaj z kořene čekanky

Čtvrtý bylinný čaj, který chutná jako káva je kořen čekanky.

Čaj z čekanky je oblíbenou náhražkou kávy, protože mletá čekanka má podobnou chuť a aroma jako káva.

Čekankový čaj i káva mají teplou, zemitou, ořechovou chuť, která se dobře hodí ke sladkému pečivu a snídaňovým jídlům. 

 

 

#5 Ječný čaj

Ječmenný čaj je konečná bylinný čaj, který chutná jako káva. Tento čaj je velmi populární v Japonsku, kde se nazývá „mugicha“.

Čaj se často praží a získává tyto zemité nebo ořechové chutě, takže je dobrou náhradou kávy.

Stejně jako ostatní čaje na tomto seznamu je i čaj z ječmene přirozeně bez kofeinu, takže může být příjemným zážitkem, který si můžete vychutnat kdykoli během dne.

 

 

Nejlepší čaje s nízkým obsahem kofeinu

Nejlepší čaj pro milovníky kávy který se snaží snížit spotřebu kofeinu, je jedním z těchto čajů s nízkým obsahem kofeinu. Pojďme se podívat na 4 základní druhy japonských zelených čajů s nízkým obsahem kofeinu a zjistit, které vám zní dobře. 

#1 Bancha

Jak jsme již zmínili, čajovník produkuje kofein jako obranný mechanismus k ochraně před hmyzem, ale většinou jde o způsob, jak chránit mladší zranitelnější listy. Starší listy na čajovníku jsou tvrdší, a proto nepotřebují tolik ochrany. Výsledkem je, že čaj jako bancha, který se vyrábí ze starších čajových lístků rostliny, bude mít kolem 30 mg kofeinu na šálek. Bancha je další dobro čaj pro milovníky kávy snaží se snížit.

#2 Kukicha

Kukicha je další dobrý zelený čaj s nízkým obsahem kofeinu. Protože listy na čajovníku jsou náchylnější k hmyzu, kofein se koncentruje kolem listů a ne stonků. To znamená, že čaje vyrobené spojením stonků a listů mají mnohem nižší obsah kofeinu a mohou mít příjemnou chuť s tóny letní trávy a slámy. Běžná Kukicha vyrobená z nezastíněných čajových rostlin bude mít asi 18 miligramů kofeinu na šálek, ale čaj jako Karigane, který se vyrábí ze zastíněných čajových rostlin, bude mít až 33 miligramů kofeinu. Díky tomu jsou oba tyto čaje stále poměrně chudé na kofein a rozhodně jsou vhodné jako náhrada kávy, pokud se snažíte ubrat.

#3 Hojicha  

Je jich mnoho Hojicha výhod, ale nízký obsah kofeinu je jedním z hlavních. Hojicha je lahodný pečený zelený čaj, vyrobený otáčením sušených lístků a stonků čajovníku na velké pánvi nebo ve velkém pražícím stroji. Hojicha se obvykle vyrábí ze starších listů a stonků čajovníku, takže obsah kofeinu je přirozeně nižší.  Jak již bylo řečeno, listy také ztrácejí část kofeinu během samotného procesu pražení. To snižuje celkový obsah kofeinu na zvládnutelnou úroveň kolem 20 mg nebo 1/5 šálku kávy. Kombinace nízkého kofeinu a podobné chuti vytváří Hojicha a nejlepší čaj pro milovníky kávy.

co jsou 

#4 Genmaicha  

Protože pražená rýže, která se přidává do čajových lístků, neobsahuje žádný kofein a samotný čaj se často vyrábí ze starších listů, mají tyto čaje tendenci mít velmi nízký obsah kofeinu. 8oz šálek Genmaicha bude obsahovat asi 18 mg kofeinu. Malý šálek kávy bude mít kolem 100 mg kofeinu, takže jasně Genmaicha je na spodním konci kofeinového spektra. Kvůli více praženým chutím a nízkému obsahu kofeinu, Genmaicha je skvělý čaj pro milovníky kávy snaží omezit kofein. 

Důvody, proč je čaj podobný kávě

kofein

Za prvé, můžeme začít s nejviditelnější podobností a tou je skutečnost, že oba nápoje obsahují kofein. To je velký důvod, proč se tyto dva nápoje staly tak populárními po celém světě.

Zatímco někteří lidé považují kávu za nápoj k probuzení a čaj za nápoj na uklidnění, čaj ve skutečnosti může obsahovat mnohem více kofeinu, než si možná myslíte.

Zatímco mnoho nekvalitních čajových sáčkových čajů má poměrně nízký obsah kofeinu, kvalitnější sypané čaje mohou mít poměrně vysoký obsah kofeinu.

Gyokuro je možná čaj s nejvyšším obsahem kofeinu, s až 120-140 mg na 8oz šálek.

To je na podobné úrovni jako šálek kávy, který obsahuje přibližně 100 mg kofeinu na šálek 8oz.

Ze zeleného čaje možná nebudete cítit takové otřesy, protože l-theanin zpomaluje vstřebávání kofeinu a dodává vám déle trvající energii po celý den, aniž by došlo k nárazům nebo chvění.

Dva hlavní druhy čajových a kávových rostlin

Druhá podobnost mezi těmito dvěma souvisí s rostlinou. Čaj i káva pocházejí ze dvou hlavních rostlinných druhů.

Robusta a Arabica tvoří téměř veškerou kávu, která se vyváží do celého světa a podobně Camelia sinensis assamica a Camelia sinensis sinensis tvoří téměř všechno, co se vyváží do celého světa.

V rámci těchto dvou rostlinných druhů existují stovky různých odrůd či kultivarů a totéž platí pro kávovník.

V závislosti na terénu, klimatu a typu čaje, který se vyrábí, se farmář rozhodne pěstovat různé rostliny.

Některé kultivary jsou sladší jako Saemidori a Asatsuyu, některé mají více rostlinné chuti jako Yabukita a některé jsou silnější na těchto pikantních umami tónech jako Gokou.

Když rostlina dosáhne zralosti

Třetí podobnost je věk, ve kterém rostlina dosáhne zralosti.

Jak čajovník, tak kávovník dosáhnou své zralosti kolem 4 let, což znamená, že je to nejdříve, co mohou být sklizeny.

Pokud jde konkrétně o svět japonského čaje, podobnosti pokračují, protože vrchol produktivity je považován za někde mezi 7-20 lety.

Po 20 letech bude mnoho čajovníků v Japonsku obměněno, aby se uvolnilo místo pro nové, ačkoli v Číně jsou tyto starší čajovníky považovány za čaje vyšší kvality. 

Čaj a káva lze pražit

Čtvrtá podobnost pochází z inscenace.

I když je všeobecně známo, že kávová zrna se praží za účelem získání určité chuti, někteří možná nevědí, že některé čajové lístky se praží za účelem výroby pražených čajů.

Hojicha , druh praženého japonského zeleného čaje je dobrým příkladem. Hojicha je stále zelený čaj, protože listy se po sklizni zapaří, ale tyto zelené lístky při pražení rychle hnědnou.

Barva vyrobeného čaje je tato krásná červenohnědá a chuť hraje spíše na těchto teplejších tónech kávy, čokolády a karamelu. 

Věděli jste, že spousta jiných zelených čajů se může proměnit v zářivě hnědý šálek čaje? Chcete-li se dozvědět proč, přečtěte si článek 👉 Proč je můj zelený čaj hnědý?

Jak se nápoj připravuje

Konečná podobnost se týká přípravy nebo každého nápoje. Za extrakci se samozřejmě považuje čaj i káva.

Oba používají horkou vodu k vytažení určitých aspektů rostliny a ponechání některých prvků za sebou. Oba řídí, co je extrahováno pomocí nějakého typu filtru. 

Při vaření obou těchto nápojů je samozřejmě důležitý čas, teplota a poměry. Vysvětlení kávy nechám na kávovém expertovi, ale mohu krátce projít parametry vaření japonského zeleného čaje.

Chcete použít 5 gramů listů a 150 ml vody. Voda by měla být teplejší než horká, něco v oblasti 60-70 stupňů Celsia nebo 140-160 stupňů Fahrenheita. Listy můžete nechat ve vodě nepřerušovaně 1 minutu uležet a poté je vylít do šálku. Hliněná konvička, kterou používáte, by měla mít zabudovaný filtr, který zabrání tomu, aby se listy dostaly do vašeho šálku.

Proč byste měli nahradit kávu čajem?

nahrazení kávy zeleným čajem může nabídnout řadu zdravotních výhod. Zelený čaj je nabitý jedinečnými vlastnostmi, které přispívají k celkové pohodě. Zde jsou některé klíčové výhody provedení přepínače:

  • Bohaté na antioxidanty
  • Zklidňující aminokyselina (L-theanin)
  • Vylepšená hydratace
  • Snížení nervozity a úzkosti
  • Potenciální kardiovaskulární výhody
  • Zubní zdraví

Je tedy zelený čaj lepší než káva? Ano! 🍵🆚☕️ 

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4