tencha vs Gyokuro je přirovnání, které se často dělá, ale ve skutečnosti je mezi těmito čaji několik klíčových rozdílů.
Gyokuro je čaj, který možná všichni znáte, pokud sledujete naše videa a články na blogu, ale tencha pro vás může být novinkou.
Tyto listy se obvykle nepijí jako čaj, ale jsou rozemlety na prášek, aby se vyrobil čaj matcha.
Protože není určen k pití samotný, existuje mnoho rozdílů mezi tencha vs Gyokuro .
V tomto článku se naučíme rozdíl mezi Gyokuro a tencha a naučí vás, jak se každý čaj vyrábí a k čemu se používá.
Začněme! 👇🍃
Výroba tencha vs Gyokuro
Gyokuro , tencha a kabusecha jsou všechny vyrobeny ze stínovaných čajových rostlin. Gyokuro rostliny a rostliny tencha je třeba nejdéle zastínit, 3 týdny a více před sklizní.
Když je čajovník vystaven slunečnímu záření, začne přeměňovat theanin na katechiny, aby se chránil před UV zářením. To může být dobré pro čajovník, ale katechiny jsou tím, co dává čaji jeho hořkou chuť.
Pokud chce farmář vyrábět jemnější a sladší čaj jako Kabuse Sencha , Gyokuro nebo matcha, zakryje čajovník. To snižuje množství katechinů a maximalizuje sladký a slaný theanin. Toto je podobnost mezi tencha vs Gyokuro .
Stínování
Vyrobeno z nejmladších 3 vrcholných klíčků na čajovníku
Další podobnost mezi tencha vs Gyokuro je, že jsou vyrobeny z nejmladších 3 klíčků na čajovníku. Tyto klíčky jsou nejsladší a nejchutnější, a proto se používají pro prémiové japonské zelené čaje Gyokuro tencha a kabusecha.
Listy je třeba neoxidovat
Poté, co jsou listy sklizeny, jsou rychle přesunuty do zpracovatelského zařízení, kde jsou přeměněny na různé druhy čaje. Jakmile se lístky utrhnou, začnou přirozeně oxidovat a nakonec se z čaje stane černý čaj.
Aby mohl být považován za zelený čaj, musí být listy neoxidované. Chcete-li deaktivovat enzymy, které způsobují oxidaci, musíte listy zahřát. U japonských zelených čajů se listy provádějí parní lázní, která uzamkne zelené barvy a chutě čajových lístků. Tento proces bude proveden pro tencha i Gyokuro , ale to, co se stane potom, vede k rozdílům v tencha vs Gyokuro .
Rozdíl mezi tencha vs Gyokuro
Tencha má po sklizni odstraněné stonky
Na rozdíl od Gyokuro , tencha má po sklizni skutečně odstraněné stonky. Toto je důležitý krok pro jeho přípravu na broušení.
Stonky se nebudou brousit tak snadno a nemají tak sladkou chuť ve srovnání s listy. Další věc, které si všimnete, když se podíváte na stonky uvnitř listu, jsou mnohem žlutější než samotný list. To znamená, že konečná barva matchy nebude tak zelená, pokud nebudou odstraněny stonky.
Odstranění stonků vyžaduje 2 různé kroky
- Za prvé, stonky je třeba oddělit a poté je roztřídit. I když se tyto procesy mohou lišit, je běžné používat stroj, který listy tře po rovném povrchu, aby je oddělil od listu.
- Jeden listy a stonky byly odděleny, listy jsou vložte do řady vysokých sítí a pod nimi je vháněn vzduch. Listy jsou mnohem lehčí a mají tendenci vznášet se výše, takže dosáhnou vrcholu sítě a dostanou se do další fáze. Těžší stonky se zaseknou na dně a nebudou se moci posunout do další fáze. Stonky nepřijdou vniveč, lze je použít k přípravě stonkových čajů nebo je zařadit do méně kvalitních čajů jako sáčky.
tencha vs Gyokuro listy
Pokud porovnáte listy tencha vs Gyokuro listů, hned si všimnete rozdílu mezi nimi.
Protože tencha prochází dodatečným procesem odstraňování stonků, jsou všechny listy rozlámány na tyto malé ploché kousky.
Gyokuro na druhé straně prochází 2 oddělenými fázemi válcování, což dává čaji jeho typický tvar jehličí.
Tyto pevně svinuté jehlice uzamknou chuť, dokud se čaj nevylouhuje do vody. Protože tencha se teprve rozemele na matcha, nemusí projít fází válcování.
To je důvod, proč si všimnete obrovského rozdílu mezi listy tencha vs Gyokuro .
Věděli jste, že někteří lidé jsou si rovni jíst Gyokuro listy? Chcete-li se o tom dozvědět více, přečtěte si náš článek 👉 Proč lidé jedí Gyokuro listy?
Závěrečné úvahy o tencha vs Gyokuro
Když na to přijde tencha vs Gyokuro , zdá se, že existuje více podobností než rozdílů. Oba čaje se 3 týdny před sklizní zastíňují, vyrábí se z vrchních 3 listů čajovníku a po sklizni se paří.
Jediný rozdíl mezi tencha vs Gyokuro spočívá v tom, že listy tenchy potřebují odstranit stonky, aby mohly být rozemlety na matcha.
Pokud máte zájem dozvědět se více o rozdílu Gyokuro vs matcha, doporučujeme vám článek 👉 čaj srovnání mezi Gyokuro vs matcha.
Kde tyto čaje vyzkoušet
Nejlepší způsob, jak si tenchu vychutnat, je jednoduše si vychutnat matchu. Toto je hotový produkt a pokud je správně smíchán s vodou, může vytvořit lahodný a jedinečný zážitek z pití.
Dobrá ceremoniální matcha pro začátečníky je Noike Matcha. Toto je super hladká matcha Okumidori a vyrábí ji talentovaný farmář pan Noike kousek od Kjóta.
Poslední rozdíl mezi tencha vs Gyokuro je to? Gyokuro je určen ke konzumaci tak, jak je, a my vám v další části ukážeme, jak na to!
kde koupit Gyokuro
Nyní, když znáte všechny rozdíly mezi Tencha vs Gyokuro , jste připraveni připravit si vlastní!
kde koupit Gyokuro zelený čaj je otázka, kterou dostáváme často, a odpověď je trochu komplikovaná.
Napsali jsme celý článek, ve kterém vás před nákupem naučíme vše, co potřebujete vědět Gyokuro , jak koupit Gyokuro zelený čaj a kde ho koupit Gyokuro . Pokud si ho chcete přečíst, zde je odkaz na článek 👉 kde koupit Gyokuro zelený čaj.
Nio Teas &zesilovač; Pane Sakamoto
Pokud máte zájem o to zkusit Gyokuro čaj, můžete vyzkoušet vynikající Gyokuro z Pane Sakamoto v Shibushi. Pan Sakamoto roste Gyokuro od roku 1985 bez použití pesticidů a chemikálií a za tu dobu vyvinul vlastní směs organických hnojiv.
S tímto hnojivem je schopen pěstovat silné, zdravé a aromatické rostliny, aniž by poškozoval přirozený ekosystém.
Dobrý Gyokuro na začátek je Cha Musume, sladké, pikantní a květinové Gyokuro z kultivaru Yabukita.
1 komentář
It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this excellent blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon!