Vše, co potřebujete vědět o panu Sakamotovi a jeho legendárním zeleném čaji

Pan Sakamoto je legendární výrobce zeleného čaje. Je speciálně známý pro své Gyokuro z Shibushi, malého města v jižním Japonsku. Po několika posledních letech cestování po Japonsku a ochutnávání desítek různých Gyokuro čaje, zjistili jsme, že ty, které vyrábí pan Sakamoto, jsou nejchutnější. Kromě toho, že jsou lahodné, jsou tyto čaje také ekologicky pěstovány, aniž by poškozovaly přírodní ekosystém.

Zelený čaj Sakamoto: Příběh původu

Než budeme mluvit o zeleném čaji Sakamoto, musíme nejprve mluvit o samotném panu Sakamotovi. Když jsme se setkali s panem Sakamotem, měli jsme možnost si s ním sednout a vyslechnout si jeho příběh. Vyrůstal na tomto čajovém poli se svým bratrem a oni dva pomáhali rodině pěstovat a vyrábět zelený čaj. Zde poprvé začal zdokonalovat své dovednosti jako čajový farmář, ale všiml si, že se na hřišti něco děje. 

Pan Sakamoto vysvětlil, že členové jeho rodiny byli zasaženi určitou nemocí a v některých případech rakovinou.  Věřil, že částečně za to mohou chemikálie, které používali na čajovém poli. Tento obraz vytvořil jako poctu své neteři, kterou prohrál v boji s rakovinou. Obraz ji zobrazuje jako silnou bojovnici, připravenou k boji. Sakamoto byl odhodlaný zajistit, aby její boj nebyl marný, a když na něj přišla řada, aby převzal rodinný podnik, rozhodl se jít zcela organicky. 

To představovalo řadu výzev, které musel pan Sakamoto překonat. Zelený čaj Sakamoto se většinou zaměřuje na výrobu nejlepší Gyokuro ve světě, který se proslavil svou silnou sladkou a pikantní chutí. Tato chuť se vyvíjí během dlouhého procesu stínování, který probíhá 3 týdny před sklizeň čaje.

Když Gyokuro rostlina je vystaven slunečnímu záření, začne přeměňovat theanin na katechiny. Katechiny jsou hořké složky v čajovém listu, takže pokud farmář potřebuje vyrobit jemnější a sladší čaj, zakryje čajovníky ve stínu a ochrání je před sluncem. To minimalizuje produkci katechinů a maximalizuje sladký a slaný theanin.

S Gyokuro , je neuvěřitelně obtížné udržet čajovník živý a zdravý bez slunečního záření. Mnoho farmářů tento problém řeší aplikací chemických hnojiv na rostliny, ale protože je čaj Sakamoto zcela organický, musí používat jiné metody.

 

Hnojivo na čaj Sakamoto

Sakamoto čajové hnojivo je geniálním řešením problému udržet čajovníky naživu. V oblasti pana Sakamota je hojnost sedimentárních hornin a jednoho dne přišel s nápadem. Vzhledem k tomu, že sedimentární hornina je sbírka živin nahromaděných v průběhu milionů let, teoreticky by mohla být použita k poskytování živin zpět do půdy. Mulčované usazeniny potřebovaly k aktivaci další přísadu, a proto se pan Sakamoto opřel o tradiční japonskou metodu hnojení bokashi. To využívá zbytky organického odpadu, jako jsou rýžové slupky.

Po vyzkoušení několika různých metod nakonec pan Sakamoto našel čajové hnojivo, které fungovalo. Všiml si, že toto hnojivo nejen učinilo čajovníky silnějšími a zdravějšími, ale čaj samotný získává mimořádně bohatou chuť. Aby čajovníky otestoval, vezme výstřižek ze svého čajového pole a porovná ho s výstřižkem z neekologického čajového pole. Po pouhých několika týdnech strávených mimo půdu začne neekologický čajovník vadnout a umírat a organický čajovník si stále zachová své listy a barvu.

Úspěch čajového hnojiva Sakamoto

Čajové hnojivo Sakamoto se stalo tak úspěšným, že jej ostatní farmáři budou kupovat pro použití na svých polích. Pan Sakamoto si všimne nejen rozdílu ve zdraví čajových rostlin, ale i celého čajového pole. Demonstruje to tím, že zapíchne bambusovou tyč 5 stop do země, aniž by se setkal s velkým odporem. Když přestal na čajové pole aplikovat chemikálie, žížalám a drobnému hmyzu se dařilo a pohybovaly se po půdě, což ji uvolnilo. To vytváří zdravější, rozmanitější ekosystém, ale také umožňuje kořenům čajovníku proniknout hlouběji do půdy a absorbovat více živin.

Když to porovnáte s čajovými poli, která používají pesticidy a chemikálie, všimnete si tvrdé černé země, kde neroste nic jiného než čaj. Věříme, že čajové pole by mělo podporovat nejen skvělý čaj, ale také rozmanitou škálu místní flóry a fauny.

 

Výroba zeleného čaje Sakamoto

Jak jsme již zmínili, specialitou zeleného čaje Sakamoto je Gyokuro . Po 3 týdnech stínování práce teprve začaly. Nyní jsou vybrány 3 horní listy čajovníku, protože mají nejvyšší obsah živin a nejsladší chuť. Tyto listy se sbírají a procházejí procesem čištění a napařování.

Jakmile jsou čajové lístky sklizeny, začnou oxidovat a nakonec se změní na černý čaj. Při použití tepla jsou enzymy, které způsobují oxidaci, deaktivovány a oxidační proces je zastaven, což umožňuje listům zachovat si svou zelenou barva čaje a chuťové vlastnosti čerstvé zeleniny. U čínských zelených čajů je běžné ohřívat listy na velké pánvi, zatímco u japonských zelených čajů je běžnější metoda vaření v páře.

Jak Gyokuro se vyrábí čaj

Jakmile jsou listy napařeny, procházejí řízeným sušením při nízké teplotě. Pokud je teplo příliš horké, listy se spečou a chuť se změní. Vlhkost v listech musí být snížena ze 70% na 4-7%. Tyto suché listy se mnohem lépe skladují a nasáknou více vody, což jim umožní správně vyluhovat. Těsně před dokončením sušení se listy, dokud jsou ještě poddajné, srolují do konečného tvaru. Většina japonských zelených čajů má tvar jehly, ale tento tvar je zvláště patrný u Gyokuro . To proto Gyokuro prochází dodatečným válcovacím procesem se strojem speciálně navrženým tak, aby mu dal tyto těsné listy ve tvaru jehly.

Tyto listy potřebují celé 2 minuty, aby expandovaly a plně uvolnily svou chuť do vody. Uvolňují silný, hustý nálev, který je jedinečný Gyokuro . Chuť je popisována jako pikantní s nádechem mořských řas, téměř jako vydatná miso polévka. Tato chuť je jedinečná ve světě čaje a pochází z vysoké koncentrace aminokyselin v listech.

 

Seznam zeleného čaje pana Sakamota

Nyní, když jsme diskutovali o tom, jak se pěstuje zelený čaj pana sakamoto, pojďme mluvit o různých typech! Začneme tím, že zakryjeme klasický čaj sakamoto, a pak se pustíme do některých novějších!

 

Gyokuro cha muzeum

The  Gyokuro cha muzeum je nejoblíbenější Gyokuro od pana Sakamota. Tento čaj je vyroben z běžného kultivaru Yabukita, který produkuje silnou chuť umami a trochu této zeleninové chuti. Tento čaj má přímou chuť umami, takže pokud hledáte čaj, který má nějakou sílu, je to ten pravý pro vás.

 

Gyokuro sasa hime

Druhým nejoblíbenějším čajem sakamoto je  Gyokuro Sasa Hime. Nyní už možná víte, jak různé čajové kultivary a jak přispívají k různým chutím čaje. Sasa hime se vyrábí smícháním 3 různých čajových kultivarů dohromady, aby se získaly ty nejlepší aspekty každého z nich. V důsledku toho se tento čaj stává komplexnějším, se silným umami z yabukity, jemnou sladkostí ze saemidori a kulatou ovocností z okumidori.

 

Gyokuro cha meijin

The  Gyokuro cha meijin je třetím nejoblíbenějším zeleným čajem Sakamoto. Toto je známé jako „čaj mistrů“ a je vyrobeno výhradně z kultivaru Saemidori. Saemidori má pověst jedné z nejsladších a nejjemnějších chutí a je obvykle vyhrazeno pro prémiové Gyokuro a čaj matcha. Saemidori má hřejivou sladkost s tóny karamelu a hnědého cukru.

 

Gyokuro karigane

The  Gyokuro karigane je skvělý zelený čaj Sakamoto, pokud chcete vyzkoušet něco trochu jiného. Tento čaj se vyrábí kombinací listů a stonků čajovníku. Zatímco normální Gyokuro Měl by mít silnou pikantní chuť a vysoký obsah kofeinu, přidání stonků snižuje obsah kofeinu v čaji a činí chuť jemnější. Tento čaj funguje také skvěle jako studený nálev v létě!

 

Gyokuro kukicha

The  Gyokuro kukicha je poslední klasický zelený čaj Sakamoto. Tento čaj je vyroben z více stonků než Karigane, což dává čaji jemnější a sušší chuť. I když nemá tolik sladkosti jako a Gyokuro nebo karigane, kukicha to vynahrazuje svou silnou mineralitou a květinovými chuťovými tóny. Je to skvělý čaj s nízkým obsahem kofeinu, který si můžete vychutnat zejména odpoledne.

 

Nové čaje vyrábí pan Sakamoto

Přestože má pan Sakamoto několik skvělých klasických čajů, jedním z důvodů, proč s ním rádi pracujeme, je to, že se nikdy nebojí zkoušet nové věci. Během naší poslední návštěvy nedávno nainstaloval 3 nové mlýnky matcha. Protože matcha a Gyokuro oba mají podobné výrobní procesy, začal experimentovat s vlastní směsí matcha. Po ochutnání čajů za posledních několik let s radostí oznamujeme, že rozluštil kód a matcha od pana Sakamota nyní patří mezi jedny z nejlepších, které jsme v Japonsku měli.

 

Sakamoto Matcha Sae

The Sakamoto Matcha Sae je matcha nejvyšší třídy od pana Sakamota, vyrobená výhradně z kultivaru Saemidori. Má neuvěřitelně zelenou barvu a velmi lehkou a sladkou chuť.

 

 

Sakamoto Matcha Hime

The Sakamoto Matcha Hime je druhá nejvyšší třída matcha vyráběná panem Sakamotem. Stejně jako Sasa Hime je tato matcha vyrobena ze směsi Saemidori, Yabukita a Okumidori. I když není tak sladký jako Sae, je tento čaj jemnější, s mléčným závěrem a má velmi zářivou zelenou barvu.

 

Gyokuro Wakamusha

The  Gyokuro Wakamusha je relativně nový čaj Sakamoto, který se stává velmi populární. Zatímco Saemdori má více této hřejivé sladkosti, Wakamusha má spíše chladivou sladkost s tóny melounu a medovky. Tento čaj je vyroben výhradně z kultivaru Okumidori, který je známý pro produkci hladkého a dobře vyváženého čaje s příjemnou ovocností.

 

Nové čaje, na kterých pan Sakamoto pracuje

Kromě výroby čajů má pan Sakamoto i další roli, kterou musí plnit. V současnosti je prezidentem sdružení pěstitelů organického čaje Kagoshima. Díky této roli pan Sakamoto nejen pomáhá dohlížet na ostatní pěstitele organického čaje v okolí Kagošimy, ale také pomáhá vládě s výzkumem čaje.

Nový kultivar zeleného čaje Sakamoto

Při naší poslední návštěvě u pana Sakamota měl pole s malými čajovníky, o které se staral. Toto je zbrusu nový kultivar, se kterým experimentuje, a jakmile čajovník dosáhne zralosti, přemění ho na zcela nový druh čaje a oznámí své poznatky vládě Kagošimy. Doufejme, že jednoho dne mu bude připsáno vytvoření zcela nové odrůdy zeleného čaje!

Doufám, že se vám tento článek všem líbil. Pokud jste to ještě neudělali, opravdu bychom ocenili, kdybyste mohli sami vyzkoušet zelený čaj Sakamoto a dát nám vědět, co si o tom myslíte. Když si objednáte čaj od Nio, nejen že nás podpoříte, ale také nám pomůžete podpořit desítky talentovaných farmářů, se kterými spolupracujeme, jako je pan Sakamoto. Doufáme, že šířením jeho poselství a sdílením jeho čaje mu umožníme pokračovat v jeho tvrdé práci a zároveň sdílet lahodný zelený čaj s lidmi po celém světě.

Zpět na blog

Počet komentářů: 2

This was such an informative and educational article. Not only did I learn about the caffeine in the tea but also that I need to buy Mr Sakamotas tea!

Trish Martiano

Thank you for writing such a thorough and interesting article. I loved learning about Mr Sakamoto and the Sakamoto teas I’ve been enjoying. I just have one question: when you write “He created this painting as a tribute to his niece,” did you mean to share an image of the painting? I’d love to see it!

Julie

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4