čaj srovnání mezi Gyokuro vs matcha

Je mezi nimi tolik podobností Gyokuro vs matcha, a jen několik klíčových rozdílů. Přestože tyto čaje vypadají úplně jinak, mají společného více, než byste si mysleli. V tomto článku budeme porovnávat  Gyokuro  zelený čaj vs matcha, a uvidíte, čím se liší. Bez dalších okolků můžeme začít! 

 

Gyokuro vs. definice matcha

Gyokuro definice:  Gyokuro je druh stínovaného zeleného čaje z Japonska. Liší se od standardu Sencha (klasický nezastíněný zelený čaj) při pěstování ve stínu spíše než na plném slunci. Jméno " Gyokuro " se překládá jako "drahokamová rosa" (nebo "nefritová rosa"). Zatímco většina Sencha je z kultivaru Yabukita Camellia sinensis, Gyokuro se často vyrábí ze specializovaných odrůd, jako je Asahi, Okumidori, Yamakai a Saemidori

Definice Matcha: matcha nebo maccha je jemně mletý prášek ze speciálně vypěstovaných a zpracovaných lístků zeleného čaje, tradičně konzumovaných v Japonsku. Rostliny zeleného čaje používané pro matcha se tři až čtyři týdny před sklizní pěstují ve stínu; stonky a žíly jsou odstraněny během zpracování. Během zastíněného růstu produkuje rostlina Camellia sinensis více theaninu a kofeinu. Prášková forma matcha se konzumuje odlišně od čajových lístků nebo čajových sáčků, protože je suspendována v kapalině, typicky ve vodě nebo mléce.

 

Výroba

Jak matcha, tak Gyokuro začít podobnými způsoby. The  Gyokuro rostliny a rostliny matcha se zastíní po dobu 3 týdnů před sklizní, aby se zlepšila jejich chuť. Poté se vyberou 3 horní klíčky a ty se shromáždí, aby se vařily v páře. Po procesu vaření v páře si mezi nimi začnete všimnout rozdílů Gyokuro zelený čaj vs matcha. 

Gyokuro  

Pokud farmář vyrábí matcha, před další fází odstraní stonky čajových lístků. Tyto listy s odstraněnými stonky se nazývají „tencha“ a jsou jen krůček od toho, aby se staly matchou. Listy tenchy jsou poté rozemlety na jemný prášek ve velkém žulovém mlýně, aby vznikl tento vzácný obřadní prášek matcha. Chcete-li se dozvědět více o rozdílech mezi tencha vs Gyokuro , doporučujeme vám náš článek 👉 Srovnání čaje mezi Tencha vs Gyokuro

matcha

Produkovat Gyokuro , listy je třeba pevně svinout do těchto tvarů „jehličí borovice“. To vyžaduje specializovaný stroj a další fázi výrobního procesu k výrobě Gyokuro čaj. 

Pokud chcete vědět, jak se matcha srovnává s jiným typem japonského zeleného čaje zvaného Sencha , tento článek si můžete přečíst zde 👉 matcha vs Sencha

 

zdravotní přínosy

Zatímco oba Gyokuro čaj a čaj matcha jsou nabité zdravotními přínosy, je mezi nimi několik drobných rozdílů. Důležitá věc, kterou je třeba poznamenat, pokud jde o rozdíly ve zdravotních přínosech mezi nimi Gyokuro vs matcha, jde o to, jak se čaje připravují.

Protože je matcha čaj v prášku, míchá se přímo do vody. To znamená, že konzumujete celý list, nikoli jen nálev. Díky tomu má matcha status předního „zdravého čaje“, ale hodně to souvisí s tím, kolik listů konzumujete.

Když zkonzumujete celý list, získáte všechny aminokyseliny, antioxidanty a vitamíny obsažené v listu. To vede k nepoměru mezi Gyokuro vs matcha zdravotní přínosy.

Gyokuro zelený čaj vs matcha theanin

Theanin je aminokyselina, která je zodpovědná za sladkou a slanou chuť zeleného čaje. Má se také za to, že má uklidňující účinek na mozek. V zeleném čaji působí kofein a theanin v synergii, aby vám poskytly dlouhodobý klidný pocit bdělosti, který přetrvává po celý den.

Obě Gyokuro a matcha jsou čaje s vysokým obsahem theaninu, ale matcha bude mít tendenci mít o něco vyšší obsah theaninu. Stejně jako většina ostatních rozdílů, pokud jde o zdravotní přínosy, rozdíl v Gyokuro vs matcha theanin vychází ze skutečnosti, že matcha se míchá přímo do vody a Gyokuro je napuštěna infuzí. 

Výhody pití tohoto čaje jdou daleko za hranice lahodnosti  Gyokuro chuť a zdravotní benefity! Pití má 11 různých výhod Gyokuro čaj. Pokud je chcete všechny objevit, přečtěte si náš článek 👉 Zjistěte více o Gyokuro Výhody Čaje

 

Gyokuro vs matcha kofein

Gyokuro hladinu kofeinu je považován za jeden z nejvyšších. S mezi 120-140 mg kofeinu na šálek. Typický šálek čaje matcha obsahuje asi 68 mg kofeinu na šálek, ale může být mnohem vyšší v závislosti na způsobu přípravy. Pojďme se ponořit do rozdílů mezi Gyokuro vs matcha kofein. 

Množství listů ovlivňuje hladinu kofeinu

Když se připravujete Gyokuro čaje, použijete 5 gramů listů a vylouhujete je do vody. Při přípravě čaje matcha použijete 2 gramy lístků, ale přimícháváte je přímo do vody. To znamená, že gram na gram přijmete z matchy více kofeinu než za Gyokuro , ale protože používáte více listů, množství je vyšší Gyokuro vs matcha.

Kofein je koncentrován na vnější straně čajového listu

To je pravděpodobně způsobeno skutečností, že kofein je koncentrován na vnější straně čajového listu. Čajovník produkuje kofein jako obranný mechanismus k obraně proti hmyzu. Když se hmyz pokusí kousnout list, vrstva kofeinu může být neuvěřitelně hořká nebo dokonce toxická. To je považováno za důvod, proč se většina kofeinu uvolní v prvním nálevu listového čaje a méně se ho uvolní ve druhém a třetím nálevu.

Více prášku matcha pro silnější hladinu kofeinu

Když připravíte misku matchy, dostanete kofein najednou, ale účinek se snižuje, protože většina by se stejně uvolnila při prvním spaření. Pokud si chcete připravit čaj matcha s vyšším obsahem kofeinu, je to tak jednoduché, že použijete více prášku. Když si například připravíte šálek čaje matcha se 4 gramy prášku a 150 ml vody, skončíte u šálku čaje, který má 136 mg kofeinu a už máte víc než šálek kávy. 

Méně kvalitní matcha má méně kofeinu

Jen si spočítejte, že každý gram prémiové, ceremoniální matchy bude mít 32 mg kofeinu, a z toho vypočtěte. Méně kvalitní matcha bude mít asi poloviční množství kofeinu, protože některé fáze výrobního procesu budou přeskočeny, aby se vyrobil levnější čaj. 

 

Popularita matcha a Gyokuro

Jeden z největších rozdílů mezi matcha vs Gyokuro je pravděpodobně rozdíl v popularitě matcha a Gyokuro . Matcha je pravděpodobně nejznámější (i když nejvíce nepochopený) druh japonských zelených čajů, zatímco Gyokuro je ve srovnání poměrně nejasná. 

Práškový vs sypaný čaj

Jedno vysvětlení pro rozdíl v popularitě matcha a Gyokuro pravděpodobně to souvisí se skutečností, že protože matcha je práškový čaj, lze jej přimíchat téměř do čehokoli. Matcha latté byla samozřejmě zřejmou inovací, ale věci jako matcha zmrzlina, matcha dorty a matcha dezerty začaly brzy brát svět útokem.

Kulinářské matcha je velmi oblíbené

Ačkoli jsou tyto matcha dezerty skvělým způsobem, jak představit lidem na celém světě úžasný čaj, kterým je matcha, jen velmi málo lidí ve skutečnosti konzumuje matchu v její čisté formě. Pokud opravdu chcete zažít matcha čaj tak, jak byl zamýšlen, měli byste zkusit nějaké slavnostní matcha a zamíchat ho přímo do vody. 

Pořiďte si správné čajové nádobí pro slavnostní matcha

Chcete připravit slavnostní matcha? Pak potřebujete správné čajové nádobí! Pokud použijete správné nástroje, jako je bambusová metla a miska matcha, měli byste být schopni získat na vrcholu velmi pěknou hustou pěnu, která čaji dodá jemnější texturu a konzistenci. Díky tomu chutná čaj téměř jako latte, ale bez přidaného mléka nebo cukru.

 

co je Gyokuro Prášek?

Existuje něco jako Gyokuro prášek. Je to v podstatě matcha vyrobená ze stejných listů, jaké se používaly k výrobě Gyokuro čaj. Jinými slovy, je vyrobena z Gyokuro místo tencha. 

Při naší poslední návštěvě legendárního farmáře Pane Sakamoto, hrdě nám ukázal své nové mlýnky matcha. K mletí používá tyto velké žulové mlýny Gyokuro odchází do Gyokuro prášek ze zeleného čaje matcha. Zamilovali jsme se do chuti jeho Sakamoto Sae Matcha a Sakamoto Hime matcha a rozhodli jsme se o ni podělit s milovníky čaje po celém světě! Tyto čaje mají zářivou zelenou barvu a bohatou, sladkou a pikantní chuť.

je matcha Gyokuro v práškové formě?

Jak jsme již diskutovali, matcha není jen tak Gyokuro v práškové formě, protože se musí vyrábět z listů tenchy. Tyto listy mají před rozemletím na jemný prášek odstraněny stonky a žilky. Předpokládá se, že to mírně zlepšuje chuť, barvu a zvyšuje obsah kofeinu. 

Mimochodem, pokud se chcete dozvědět více o rostlinách používaných k výrobě matcha, budete si chtít přečíst tento článek zde 👉 Seznamte se s rostlinou Matcha – zdrojem zeleného čaje Matcha

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4