The zelený čaj z Číny si skutečně vybudovala jméno po celém světě. A pokud jste zvědaví odhalit všechna tajemství zelený čaj z Číny, jste na správném místě!
V tomto článku se budeme zabývat historií čínského čaje. Hluboce se ponoříme do čínského zeleného čaje a ukážeme vám nejen to, jak se vyrábí, ale také čínu výhody zeleného čaje a nejlepší čínský zelený čaj.
Začněme! 🇨🇳
Zelený čaj z Číny - stručné shrnutí
Než se tedy pustíme do zelený čaj z Číny, je důležité projít si trochu pozadí.
Pěstování zeleného čaje v Číně sahá až do dynastie Han v letech 206-220 našeho letopočtu.
V této době byl čaj většinou konzumován jako lék, ale později lidé začali experimentovat s různými způsoby výroby, aby vytvořili chutnější zelené čaje.
Dynastie Tang
Za dynastie Tang, mezi lety 600-900 našeho letopočtu, se čaj konzumoval pro potěšení a pro společenská setkání. Právě během této doby byly čajové lístky lisovány do cihly, rozemlety na hrubý prášek a smíchány s vodou.
To je považováno za předchůdce prášku matcha, ale dnešní prášek matcha pravděpodobně chutná mnohem lépe než to, co se během této doby konzumovalo.
Čínský zelený čaj dnes
Dnešní zelený čaj v Číně se výrazně liší od zeleného čaje v Číně za dynastie Tang. Zelený čaj, který Čína dnes vyrábí, má nejrůznější tvary a velikosti a my se jim budeme věnovat v dalších částech.
Pro tuto chvíli je důležité vědět, že zelený čaj z Číny má bohatou historii a hrdou tradici. Zelený čaj z Číny byl nakonec do Japonska přivezen mnichy, kteří později vyvinuli vlastní výrobní styly a vytvořili japonský čaj.
Pokud se chcete také dozvědět o historii japonského zeleného čaje, vše potřebné se dozvíte v tomto krátkém článku 👉 Historie zeleného čaje v Japonsku & Čajový obřad
Výhody čínského zeleného čaje

Čím se čínský zelený čaj liší od zeleného čaje vyrobeného v Japonsku? Zelený čaj, který Čína vyrábí, se po sklizni většinou zahřívá na velké horké pánvi.
Čínský zelený čaj také nabízí řadu zdravotních výhod. Je bohatý na antioxidanty, jako jsou katechiny, které mohou pomoci zdraví srdce, zrychlit metabolismus a zlepšit funkci mozku. Některé oblíbené čínské zelené čaje, jako je Longjing (Dračí studna) a Biluochun, jsou také známé pro své uklidňující vlastnosti a podporu trávení.
Tím se čaj liší od japonského zeleného čaje, který se po sklizni vaří v páře. Všechny zelené čaje mají zdravotní přínosy, a pokud se o nich chcete dozvědět, doporučujeme vám přečíst si našeho průvodce 👉 Je pro vás zelený čaj dobrý? Čajový expert váží
Chuť čínského zeleného čaje
Jedna z největších výhod čínského zeleného čaje souvisí s chutí. Protože se zelený čaj, který Čína vyrábí, zahřívá na velké pánvi, zdědí více těchto „vařených“ tónů ovocného džemu, ořechů a dokonce i náznaku karamelu.
Tím se liší od japonských zelených čajů Sencha čaj který může mít více rostlinnou chuť s tóny dušeného špenátu, eidamu a dokonce i mořských řas (i když to může být také chutné!)
Pokud se chcete dozvědět více o Sencha čaj, doporučujeme přečíst si o něm našeho kompletního průvodce 👉 Vše, co potřebujete vědět Sencha
Nejlepší zelený čaj v Číně
Jakákoli diskuse o nejlepší zelený čaj v Číně by nebyl úplný bez zmínky o 10 slavných čínských čajích. Zatímco tento seznam obsahuje 1 bílý čaj, 1 žlutý čaj, 2 čaje oolong, 1 černý čaj a 1 postfermentovaný čaj, budeme se držet seznamu 4 nejlepších zelených čajů v Číně. Jsou následující:
Longjing

Pokud se zeptáte většiny znalců čaje, jaký je nejlepší čínský zelený čaj, většina z nich vám řekne Longjing nebo Dragonwell.
Tento čaj se vyrábí v Xi Hu (západní jezero) a jeho charakteristickou vlastností jsou dlouhé ploché čajové lístky.
Tento čaj má dlouhou a legendární tradici a stal se jedním z nejdražších druhů zeleného čaje z Číny. Chuť má typicky jemnou sladkost s tóny kaštanu nebo sójového mléka.
Huangshan Maofeng

Na druhém místě v našem seznamu nejlepších zelených čajů v Číně by musel být Huangshan Maofeng.
Název znamená „vrchol žluté hory“, protože čaj se vyrábí v Huangsha (doslova „žlutá hora“) a často má na sobě malé kousky srsti, protože se vyrábí z mladých poupat čaje.
Chuť čaje má jemnou sladkost s květinovými a ovocnými tóny, které ji doplňují.
Biluochun

Jedná se o jeden z nejlepších čínských zelených čajů a je snadné jej rozpoznat.
Název znamená „jaro zeleného šneka“, protože čajové lístky jsou srolovány do tvaru šneka a čaj se sklízí na jaře.
Biluochun se vyrábí v hoře Dong Ting v Taihu v provincii Jiangsu a má lehké květinové aroma a chuť.
Čaj z melounových semen Liu'an

V neposlední řadě na našem seznamu nejlepších zelených čajů v Číně je čaj Liu’an nebo Melon Seed.
Tento čaj se vyrábí v Lu'an City v provincii Anhui a má příjemnou rovnováhu mezi jemnou hořkostí a jemnou sladkostí.
Svůj název získal díky tomu, že listy jsou svinuté do plochých oválných tvarů, které připomínají semena melounu.
Stejně jako ostatní čaje na tomto seznamu je tento čaj vyroben velmi pečlivě a může dosáhnout vysoké ceny!
Japonský čaj, který chutná jako zelený čaj z Číny
Pokud hledáte japonský čaj, který chutná jako zelený čaj z Číny, nehledejte nic jiného než Kamairicha Issin! Toto je a druh japonského zeleného čaje, ale je vyroben v čínském stylu pan-palby.
Chuť Kamairicha je někde mezi nepraženým Sencha čaj a plně pražená Hojicha čaj. Čaj má sladkou oříškovou chuť charakteristickou s tóny karamelu a kešu.
Pokud se chcete o pečených čajích dozvědět více, připravili jsme pro vás perfektního průvodce 👉 Vše, co potřebujete vědět o pečeném čaji