Proč je matcha tak drahá? Vysvětlení od odborníků

Proč je matcha tak drahé? To je otázka, kterou dostáváme neustále, a protože do výroby čaje matcha je toho hodně, je pro nás těžké odpovědět jednou nebo dvěma větami, a tak jsme se rozhodli o tom napsat celý článek! V tomto článku se pokusíme odpovědět proč prášek ze zeleného čaje matcha tak drahé a prozkoumejte všechny kroky, které vedou k výrobě některých z nejlepších čajů matcha na světě. Bez dalších řečí se vrhněme do toho.

Proč je tedy Matcha tak drahá? Zde je 11 hlavních důvodů

#1 Matcha roste pouze v konkrétních geografických oblastech

Ačkoli má práškový čaj kořeny v Číně, matcha, jak ji známe dnes, je skutečně produktem Japonska. Farmáři, se kterými se v Japonsku setkáváme, produkují čaj matcha po mnoho generací a díky těmto vícegeneračním znalostem je tento produkt mnohem lepší. Ačkoli je možné najít některé vysoce kvalitní matcha vyrobené v jiných zemích, nejlepší matcha na světě pochází z Japonska.

To skutečně omezuje výrobní kapacitu na malou geografickou lokalitu a hrstku talentovaných farmářů. Ke straně nabídky a poptávky se dostaneme později, ale stačí říci, že Japonsko tvoří relativně malé procento celosvětové produkce čaje, a přesto je zodpovědné za téměř veškerou špičkovou produkci matcha. Toto je jeden způsob, jak odpovědět na otázku proč je matcha tak drahá.

#2 První sklizeň

Premium matcha musí vždy pocházet z první sklizně. Během zimního období má čajovník několik měsíců „období odpočinku“, kdy hromadí živiny z půdy a poté je na jaře uvolňuje do čerstvých klíčků. Tyto klíčky mají nejvyšší obsah živin a nejsladší chuť, takže jsou vyhrazeny pro nejkvalitnější druhy čaje, jako je kabusecha., Gyokuro a samozřejmě matcha. Po sklizni těchto listů se čajovník ještě několikrát „spláchne“, ale tyto klíčky budou mít méně živin a chuti, protože nebudou mít tolik času na vybudování živin z půdy. Skutečnost, že prémiová matcha může být vyrobena pouze jednou ročně, nás přivádí o krok blíže k odpovědi na otázku proč je matcha tak drahá.

#3 Extra muž na stínění rostlin

Další důvod proč je matcha tak drahá je to proto, že čajovníky musí být pokryty speciálním typem síťoviny zvané kabuse. Tato síťovina je pečlivě natažena přes vrchol čajových rostlin, aby je chránila před slunečním zářením.

To samozřejmě vyžaduje další kapitál na nákup síťoviny a také práci navíc k nastavení síťoviny.

Někdy je potřeba postavit bambusové lešení pro ručně sbírané čaje, aby lidé mohli sklízet čaje pod sítí. To samozřejmě vyžaduje od farmáře ještě více času a zdrojů a zvyšuje cenu.

#4 Proč potřebujete stínit rostliny? 

Když jsou čajové lístky vystaveny slunečnímu záření, začnou přeměňovat theanin na katechiny. Theanin je aminokyselina, která dává čaji jeho sladkou a pikantní chuť, a katechiny jsou tím, co dává čaji jeho hořčí chuť. Čaj s vyšším obsahem katechinů bude více hořký, a proto méně vhodný pro matcha. Odříznutím čaje před slunečním zářením 3 týdny před sklizní vytvoří list, který má vyšší obsah theaninu a nižší obsah katechinů. Tento další krok zastínění vyžaduje čas a prostředky, takže výroba čajů ve stínu bývá dražší.

#5 Rostlina musí přežít 3 týdny bez slunečního záření

Nastavení sítě je jen jednou částí výzvy. Druhý faktor, který začíná odpovídat na otázku proč je matcha tak draháje to, co přijde dál. Po postavení lešení je nyní třeba čajovník udržet naživu po dobu 3 týdnů bez slunečního záření. 

Pro rostlinu je to stresující období a je třeba ji posílit, aby si udržela zdraví po tuto dlouhou dobu. Zatímco většina farmářů by k tomu používala chemická hnojiva, ekologičtí farmáři jako pan Nakai rádi dělají věci přirozenějším způsobem. Použije přírodní ingredience k dodání živin do čajovníku, aniž by poškodil okolní ekosystém. Zabere to více času, ale vyplatí se vyrábět čaj matcha udržitelnějším způsobem.

#6 Proces ručního škubání

Mnohokrát, když se lidé ptají proč je matcha tak drahá, odkazují na ručně sbíranou matchu, která může být ještě dražší. Proces ručního sběru probíhá pouze jeden den v roce. Lidé se scházejí z celé oblasti, aby se zúčastnili ručního sběru čaje. To samozřejmě vyžaduje další práci a školení, protože sběr čaje je velmi precizní umění. 

Čaj je potřeba utrhnout jen několik milimetrů pod třetím výhonkem. Tam, kde je to ještě obtížnější, je někdy, že čajovník má „skrytou holeň“ nebo skrytý pupen, takže sklizeň musí ve skutečnosti probíhat pod druhým listem. To vyžaduje pečlivé zaměření a trénink, abyste byli schopni správně identifikovat různé listy na čajovníku.

#7 Pečlivý výběr listů

Další důvod proč je matcha tak drahá souvisí s výběrem listů. Poté, co byl čaj zastíněn po dobu 3 týdnů, je čas na jeho sklizeň. U levnějších čajů, jako je Bancha, lze použít starší listy na čajovníku, ale u matchy lze použít pouze 3 horní klíčky.

Tyto mladé klíčky mají nejvyšší obsah živin a mají nejjemnější a nejsladší chuť. Mají také nejvyšší obsah kofeinu, což je jeden z důvodů, proč má matcha tak vysoký obsah kofeinu.  Tyto listy se sklízejí a napařují, aby se připravily na další krok výrobního procesu matcha.

#8 Stonky a žilky čajových lístků jsou odstraněny

Další odpověď na proč je matcha tak drahá je to proto, že má další krok, který je ve světě čaje vzácný. Stonky čajových lístků jsou skutečně odstraněny. Tyto stonky zhorší tuto sladkou a pikantní chuť, která většinou pochází z listů. Tyto detaily se nemusí zdát příliš důležité, ale když je čaj rozemlet na prášek, chuť zesílí, takže se drobné nedokonalosti v chuti stanou zřetelnější. Tento proces odstopkování vyžaduje zvláštní strojní vybavení a také snižuje celkový výtěžek čaje, protože stonky nejsou zahrnuty do konečné hmotnosti. Obojí přispívá ke zdražení čaje.

#9 Čaj se mele pomocí velmi drahého zařízení

Nakonec, po odstranění stonků, je čaj připraven k mletí. Listy bez stonků se nazývají „tencha“ a vkládají se do horní části tohoto velkého žulového mlýna k mletí. Abyste mohli rozemlít čajové lístky na super jemný prášek, jako je matcha, potřebujete rozsáhlou síť drážek a větší žulový mlýnek, jako je tento. Ty jsou nejen velmi drahé, ale výroba 50 gramů tohoto vzácného prášku matcha trvá až hodinu. 

#10 Vzácný prášek musí být dokonale zabalen

Jakmile je čaj mletý, musí být řádně zabalen. To je jeden z posledních důvodů, proč je matcha tak drahá, i když to není tak důležitý faktor ve srovnání s ostatními. Matcha prášek je neuvěřitelně citlivý na světlo, teplo a vlhkost, takže musí být velmi pečlivě uzavřen ve vzduchotěsné nádobě. 

Je také běžné, že plechovky matcha jsou dvojitě utěsněny, což jen zvyšuje ochranu. Trvanlivost je u matcha také kratší a jsou nejlepší, když se spotřebují do jednoho roku od balení. Všechny tyto detaily a další přispívají k ceně prášku matcha. 

Matcha je při skladování vysoce citlivá na světlo, teplo a vlhkost

Samozřejmě, že matcha nemůže být prodána okamžitě, musí být uložena na čajové farmě, dokud někdo nezadá objednávku. Z tohoto důvodu musí mnoho výrobců čaje zřídit speciální chladírenské zařízení, aby jejich čaj matcha vydržel déle. Nákup tohoto chladírenského skladu vyžaduje dodatečné kapitálové výdaje a jeho řádné chlazení a údržba stojí peníze. To vše je třeba započítat do ceny matchy a vrhá trochu světla na otázku, proč je matcha tak drahá.

Prášek se vyrábí ve velmi omezeném množství

Jak jsme již zmínili, kamenný mlýn používaný k mletí listů tenchy na prášek matcha může trvat až hodinu, než se vyrobí 50 gramů prášku matcha. To vážně omezuje produkční schopnosti malé matcha farmy, i když mají více mlýnů. V důsledku tohoto omezeného množství jsou výše zmíněné vysoké náklady rozděleny mezi velmi malé zásoby, a proto musí být cena vyšší. 

#11 Poptávka je vyšší než nabídka

Jak jsme slíbili, vrátíme se k nabídce a poptávce, abychom na otázku odpověděli proč je matcha tak drahá jednou provždy. Matcha se proslavila svou přirozenou sladkostí, silnou chutí umami a hladkým závěrem, což je ve světě čaje velmi vzácné. Výsledkem je, že výrobci pečlivě pracují na dokonalosti ideálního čaje matcha.

Jakmile budou tyto příchutě zdokonaleny, lidé jsou ochotni zaplatit vyšší cenu za tyto neuvěřitelné čaje matcha. I když je cena pár dolarů za gram, za občasné shovívavost to stojí. 

Matcha je čaj pro zvláštní příležitosti a dokonce i pro speciální ceremonie, takže vyšší cena nemusí nutně pokrýt každodenní pití. Při pití jedněch z nejvíce ceněných čajů matcha na světě. pravděpodobně se zúčastníte speciálního japonského čajového obřadu. Zatímco placení dolaru nebo dvou za šálek může být drahé za každodenní čaj, konzumentům matcha nevadí zaplatit vyšší cenu za speciální čaj, který mohou sdílet s přáteli na oslavě. 

Doufejme, že když vás provedeme těmito 11 faktory, nyní máte odpověď na otázku proč je matcha tak drahá. Nyní si projdeme několik tipů, které vám pomohou ušetřit peníze, až si příště koupíte čaj matcha. 

Jaké jsou známky Matcha?

Pokud chcete při nákupu matcha ušetřit peníze, budete chtít věnovat pozornost různým druhům čaje matcha a tomu, k čemu se obecně používají. Nechcete přeplácet latte matcha nebo používat super drahé matcha k pečení, takže věnujte zvýšenou pozornost této další části!

Slavnostní stupeň

To obecně odkazuje na nejvyšší stupeň prášku matcha, který je určen k pití bez mléka nebo cukru.

V našem průvodci odpovíme na otázku proč je matcha tak drahá, skutečně mluvíme pouze o ceremoniálním matcha.

U tohoto čaje se berou v úvahu všechny kroky, abychom doufali, že vznikne čaj, který je přirozeně sladký a dostatečně jemný, aby se dal pít obyčejný.

 

Latte Grade

Jak by název napovídal, latte grade matcha je určen ke kombinaci s ovesným mlékem a cukrem k výrobě matcha latte. Ale tento typ matcha můžete použít i k přípravě osvěžujících nápojů matcha tonikum nebo matcha limonáda.

Při výrobě tohoto čaje jsou některé kroky vynechány a chuť je o něco hořčí. Buď čaj není zastíněný, není tak pečlivě vybraný nebo je vyroben z pozdější sklizně.

Tím nechci říci, že vše latte grade matcha je nízké kvality, latte matcha, které jsme vybrali od pana Masudy v Shizuoka, je pro latté perfektní a vyrábí se bez chemikálií a pesticidů. 

Kulinářský stupeň

Nakonec tu máme kulinářskou matchu. Tato matcha bude chutnat nejvíce hořce, ale není problém, když ji zkombinujete se spoustou dalších surovin, jako když pečete. matcha brownies nebo matcha sušenky. Pokud máte v plánu používat matcha k vaření, můžete jít na základní latté matcha od pana Masudy. Tímto způsobem můžete ušetřit peníze a přesto získat výhody čaje matcha vyrobeného bez pesticidů nebo chemikálií.

Kolik stojí Matcha?

I přes všechny náklady spojené s výrobou prášku matcha to stále vychází pouze na přibližně 1 dolar za misku čaje. Premium ceremoniální matcha se pohybuje kolem 1 $ za gram a můžete si připravit plnou misku matcha s 1-2 gramy prášku. Stojí za to čaj Matcha?

Jak mohu získat levnější, ale kvalitní Matcha?

 Pokud chcete zažít skvělou matchu a přitom ušetřit peníze, můžete jít na Noike Matcha. Jedná se o super hladký okumidori matcha, který je asi poloviční než u jiných prémiových matcha. Vyrábí ho malý farmář mimo Kjóto, který vyrábí opravdu skvělé čaje.

Pokud chcete dále prozkoumat svět matcha, doporučujeme vám přihlásit se do měsíčního klubu matcha. Nejen, že vám budou každý měsíc doručovány prémiové čaje matcha z celého Japonska, ale také získáte zdarma čajovou metličku a čajovou lžičku, když se zaregistrujete. Moc vám všem děkujeme, že jste se s námi připojili k tomuto dobrodružství do světa matcha. Pokud máte nějaké dotazy, neváhejte je zanechat v komentářích níže. Do té doby se uvidíme příště. 

Zpět na blog

1 komentář

Was reading an article that mentioned about Kenko cha , when I googled that brought me to great knowledge of matcha and the history plus benefits and the difference and quality.

Govind Cooke

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4