shou puerh je oblíbený, ale nepochopený druh čaje. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení je tento čaj ve skutečnosti relativně novým vynálezem, který se datuje do 70. let minulého století.
Barva je extrémně tmavá, a proto je v Číně označován jako „černý čaj“, zatímco čaje, které známe jako černé čaje, se nazývají červené čaje.
V tomto článku se hlouběji ponoříme do světa shou puerh, abyste viděli, co tento čaj je, odkud pochází a jak se vyrábí.
Začněme ☕
Co je Shou Puerh?
Existují dva různé typy puerh, shou puerh a sheng puerh. Než porozumíme těm dvěma, musíme se nejprve krátce podívat na to, co je puerh čaj.
Existuje 6 hlavních kategorií čajů, bílý čaj, žlutý čaj, zelený čaj, čaj oolong, červený čaj a tmavý čaj nebo postfermentovaný čaj.
Postfermentovaný čaj se vyrábí z listů, které prošly procesem fermentace, který mění jejich chuť.
Nejznámějším typem postfermentovaného čaje je puerh, ale to se týká fermentovaných čajů, které pocházejí z provincie Yunnan a musí být vyrobeny z Da Ye nebo velkolistých čajovníků.
Tento čaj puerh byl objeven náhodou, když byl přepravován po venkovských oblastech Číny.
Pokud vás zajímá rozdíl mezi různými druhy čajů a jejich barvami, můžete si přečíst našeho kompletního průvodce 👉 Váš průvodce barvami čaje vysvětlený odborníky
Sheng Puerh
Čaje byly baleny do koláčů, aby se šetřil prostor, a jak procházely různými klimatickými podmínkami na své cestě z jižní Číny do Tibetu, čajové koláčky začaly kvasit a měnily svou barvu a chuť.
Tento jedinečný chuťový profil se brzy stal známým a poptávka po těchto čajích puerh vzrostla po celém světě.
shou puerh
Někdy na konci 20. století chtěli výrobci čaje přijít s rychlejším způsobem výroby těchto čajů sheng puerh, které často vyžadovaly roky zrání, aby dosáhly požadovaného chuťového profilu. Nakonec objevili metodu fermentace Wo Dui.
Výroba čaje vyrobeného metodou Wo Dui sice zabrala méně času, ale byl velmi odlišný jak v chuti, tak v celkovém vzhledu. Barva shou puerh je mnohem tmavší a chuť může být mnohem zemitější, s tóny tmavého rumu, lékořice a zeminy.
Jak se vyrábí Shou Puerh
Nejprve se maocha nebo nedokončený čaj shromáždí na hromadu. To se obvykle provádí ve vlhkém a teplém prostředí, protože to jsou ideální podmínky pro fermentaci.
Poté se listy postříkají vodou a poté se vysejí mikroorganismem. Nejčastěji se používají kultury Aspergillus niger, penicillum a kvasinky.
Listy se pak otočí, aby se zajistilo rovnoměrné rozptýlení vlhkosti, a poté se zakryjí. Tuto hromadu listů je potřeba během několika příštích týdnů a měsíců několikrát obrátit, dokud fermentace neskončí.
Po ukončení fermentačního procesu se čajové lístky suší, lisují do koláče a hotové se prodávají shou puerh.
Výroba shou puerh se velmi liší od výroby jiných druhů čaje. Pokud se chcete o výrobě čaje dozvědět více, můžete si přečíst náš článek 👉 Jak se vyrábí čaj? Kompletní vysvětlení od odborníků na čaj
Shou Puerh ve srovnání s japonským fermentovaným čajem
Existuje druh japonského fermentovaného čaje, který je ve skutečnosti docela podobný shou puerh. Nevyrábí se přesně metodou Wo Dui, ale je to fermentovaný čaj vyráběný ve velmi kontrolovaném prostředí. Čaj je známý jako japonský fermentovaný čaj nadeshiko rose a má velmi pečlivý výrobní proces.
Nejprve se čajové lístky rozloží na plachtu a poté se naočkují koji, mikrobem, který se běžně používá k přípravě jiných typů japonské kuchyně, jako je miso, sójová omáčka a saké.
Poté se listy umístí do tlakové nádoby, kde se nechají fermentovat, aniž by byly vystaveny vnějšímu vzduchu. Důvodem, proč se to děje v tlakovém prostředí, je zajistit, aby žádné jiné mikroorganismy nefermentovaly čaj kromě koji.
Jak chutná Nadeshiko?
Konečným výsledkem je japonský čaj, který produkuje mimořádně jedinečnou chuť. Je známý jako „rosé of tea“ pro svou růžovou barvu a chuťové tóny jahod.
Tento čaj má chuť podobnou puerhu, ale s větší kyselostí a svěžestí, která opravdu dotváří chuť.
Když už mluvíme o rosé, není to jediný čaj, který má podobnosti s vínem. Paralel je mnoho a vše se o nich dozvíte v našem článku 👉 10 důvodů, proč jsou si čaj a víno podobné
Jak chutná Shou Puerh?
shou puerh má možná jednu z nejkontroverznějších příchutí ve světě čaje. Někteří pijáci čaje tento čaj milují, zatímco jiní říkají, že chutná jako špína nebo sklep. Něco z toho souvisí s tím, jak se čaj vyrábí, a něco z toho, jak to vnímá osoba, která ho pije.
Nižší kvalita shou puerh čaje mohou chutnat rybí nebo jako bazalka, zatímco ty kvalitnější chutnají jako sudový tmavý alkohol, vanilka, cola nebo melasa. Všechny tyto příchutě mohou být lahodné a něco těžkého najít jinde ve světě čaje.
shou puerh není jediným čajem, který má obrovské rozdíly mezi vysokou a nízkou kvalitou. Pokud se chcete dozvědět o tom, jak se kvalita liší v čaji, vše si můžete přečíst v našem článku 👉 8 rozdílů mezi levným čajem & Drahý čaj