Gyokuro prášek je něco, s čím se často srovnává matcha prášek, ale je mezi nimi malý rozdíl. V tomto článku se chystáme prozkoumat Gyokuro a uvidíte, co dělá Gyokuro prášek ze zeleného čaje odlišný od prášku matcha 🍵🌱
co je Gyokuro prášek?
Abych pochopil Gyokuro prášek ze zeleného čaje, musíte nejprve pochopit Gyokuro vs matcha. Matcha prášek se vyrábí z listů tenchy, zatímco Gyokuro prášek je vyroben z Gyokuro čajové lístky. Pojďme si krátce projít výrobní proces těchto dvou čajů, abyste viděli podobnosti a rozdíly.

Jak je Gyokuro vyrobeno
Ke zvážení Gyokuro , a Gyokuro rostlina je třeba 3 týdny před sklizní zastínit, aby se rozvinula tato sladká a slaná chuť. Poté farmář vybere 3 horní listy a zpracuje je ihned po sklizni.
Jako většina japonských zelených čajů, Gyokuro čaj se vaří v páře, aby se zastavil proces oxidace a uzavřely se zelené barvy a chutě listů. Po ukončení procesu napařování se listy suší a srolují. Chcete-li získat tyto těsné listy ve tvaru jehly, Gyokuro listy se odebírají dalším válcovacím procesem, který vyžaduje další stroj.

jak se vyrábí matcha
Jako Gyokuro , matcha se také vyrábí z čajovníků, které byly 3 týdny před sklizní zastíněny. Vrchní 3 klíčky čajovníku se vyberou a později zpracují. Tady je rozdíl mezi matcha a Gyokuro čajový prášek vzniká.
Stonky a listy čaje musí být odděleny před tím, než je rozemlet na prvotřídní, ceremoniální matcha. Jakmile jsou stonky odstraněny, čaj se nazývá „tencha“ a je jeden krok od toho, aby se stal matcha. Jediné, co se musí stát, je, aby se listy tenchy rozemlely na extrémně jemný prášek ve velkém žulovém mlýně.
Pochopení výroby prášku matcha
Máte zájem naučit se celý proces výroby Matchy? Pak pro vás máme ten správný článek! Podívejte se na náš článek 👉 Jak se vyrábí Matcha?
Rozdíl mezi matcha a Gyokuro prášek

Matcha má odstraněné stonky
Na rozdíl od Gyokuro , prášek ze zeleného čaje matcha musí být během výrobního procesu odstraněny stonky.
Hlavní rozdíl mezi Gyokuro vs tencha je, že tencha má odstraněné stonky. Jakmile jsou stonky odstraněny, čaj je považován za tencha a je jeden krok od toho, aby se stal matcha.
To je klíčový rozdíl mezi těmito dvěma čaji. Stonky jsou odstraněny během výrobního procesu, aby se vyhladila chuť a chuť Gyokuro čajový prášek nemusí být tak hladký jako matcha, i když může být velmi lahodný.
Gyokuro čajový prášek má o něco nižší obsah kofeinu
Gyokuro hladinu kofeinu je o něco nižší kvůli odstranění stonků. Čajovník produkuje kofein jako obranný mechanismus k ochraně proti hmyzu. Dříve se vyráběly mladší, křehčí klíčky Gyokuro a matcha budou produkovat více kofeinu, protože potřebují větší ochranu. Vzhledem k tomu, že stonky jsou tužší než listy, budou produkovat pouze asi ⅓ kofeinu ve srovnání s listy.
Na rozdíl od Gyokuro prášek ze zeleného čaje matcha má tyto stonky odstraněny a výsledkem je, gram na gram, prášek matcha obsahuje nejvíce kofeinu ze všech čajů. To neznamená, že šálek Gyokuro bude mít více kofeinu než šálek matchy Gyokuro se typicky připravuje z 5 gramů listů a matcha se připravuje se 2 gramy prášku.
Bonusová otázka 🍃
Víte, jaké jsou čaje s nejvyšší a nejnižší hladinou kofeinu? Napsali jsme dva články, ve kterých pokrýváme všechny podrobnosti o úrovni kofeinu v jednotlivých čajích. Určitě si přečtěte naše články: