Vše, co potřebujete vědět Sencha

Sencha je nejoblíbenější zelený čaj v Japonsku a je to také jedna z nejrozmanitějších kategorií.

V tomto článku budeme diskutovat o různých typech Sencha , a historie Sencha a jak se připravit Sencha .

Ať už jste noví Sencha , nebo ho pijete už dlouho, rád bych vás pozval na cestu za poznáním tohoto úžasného a voňavého Japonský zelený čaj! 🍵🍃

 

Vše, o čem potřebujete vědět Sencha Video

 

co je Sencha ?

Nejprve si začněme povídat o čem Sencha je. Sencha je a druh zeleného čaje která se vyrábí z čajových lístků, které se spaří, srolují a suší. Sušené listy se pak vyluhují v teplé vodě, aby se vytvořily Sencha čaj. Připravuje se vyluhováním zpracovaných celých čajových lístků v horké vodě. 

Čím se liší od matcha

To dělá Sencha odlišný od matcha, což je čajový prášek, který se zamíchá přímo do vody. Matcha byla nejběžnějším způsobem konzumace čaje v Japonsku před vynálezem Sencha .

Listy byly rozemlety na prášek a smíchány do vody pomocí bambusové čajové metly nebo chasen. Tento práškový čaj byl a dodnes se používá při japonském čajovém obřadu, kde se čaj připravuje podle přísného souboru pravidel a zásad. Se všemi těmito pravidly a vybavením spojeným s přípravou čaje bylo mnoho těch, kteří obhajovali jednodušší rituál přípravy čaje.

Pokud chcete naučte se všechny rozdíly mezi Matcha a Sencha , doporučujeme přečíst článek 👉 6 Rozdíly mezi matcha vs Sencha .

 

Historie Sencha čaj

Čajový farmář jménem Nagatani Soen vyvinul čaj, který by se dal připravit jednodušším způsobem.

Zjistil, že napařením lístků a jejich srolováním do těchto těsných tvarů jehlic, můžete uzamknout chuť, dokud nebude čaj připraven k přípravě.

Pak už šlo o jednoduché vyluhování listů v horké vodě a následné přefiltrování pomocí hliněné konvice. Bylo to tady Sencha se narodil.

Nagatani Soen vynalezl Sencha

Vynález Nagatani Soena v roce 1738 mu vynesl svatyni v ujitawara poblíž rodinného domu, kde vyrůstal. Údržbu této svatyně financují větší japonské čajové společnosti, aby tak vzdali úctu otci moderního japonského čaje.

Sencha brzy se stal populární po celém Japonsku kvůli své chuti a pohodlí. Vše, co bylo potřeba, byla čajová konvice a trocha horké vody na přípravu. Farmáři později experimentovali s různými typy výrobních metod, aby vytvořili širokou škálu Sencha vidíme dnes.

Pokud vás zajímá historie japonského čaje, článek 👉 Historie zeleného čaje v Japonsku & Čajový obřad je stvořen pro vás!

 

Kde je? Sencha Vyrábí se zelený čaj?

Na mapě níže můžete vidět různé oblasti, kde Sencha vyrábí se čaj.

Sever Japonska

Na severu spolupracujeme s farmáři, jako je pan Masuda a rodina Sato, kteří produkují převážně Yabukitu Sencha čaj. Tato odrůda čajovníku lépe obstojí v chladnějších zimách Shizuoky, protože listy jsou silnější a odolnější vůči mrazu. I když je Shizuoka největším japonským pěstitelským regionem čaje, je nejméně rozmanitá, pokud jde o čajové kultivary, přičemž 93 % tam vyrobeného čaje pochází z kultivaru Yabukita.

Jižně od Japonska

Na jihu Japonska vidíme mnohem rozmanitější škálu Sencha pěstuje se zelený čaj. Pan Henta v Kirishimě například produkuje 8 různých druhů čajových rostlin na relativně malém čajovém poli.

Všechny tyto čajovníky produkují mírně odlišné chuťově zelené čaje a lze je smíchat dohromady a vytvořit tak Henta Sencha , který kombinuje nejlepší aspekty všech nebo je lze rozdělit do jednoho kultivaru Sencha čaje. Tyto jednotlivé kultivarové čaje jako henta saemidori Sencha , a okumidori Sencha a asanoka Sencha , oslavují individualitu a rozmanitost čajových kultivarů. 

Proces pěstování japonského zeleného čaje má mnoho různých odpovědí. To je otázka, na kterou se často ptáme, a tak jsme si řekli, že sestavíme seznam, abychom si popovídali o všech různých místech, kde japonský čaj roste. Pokud máte zájem, zveme vás k přečtení článku 👉 Kde roste japonský čaj?

 

Jaké jsou různé druhy Sencha ?

Stínování je možná největším faktorem při určování chuti a Sencha zelený čaj. Pokud jde o chuťový profil japonského zeleného čaje, dochází k boji mezi sladkým a slaným theaninem a lehce hořkými či citrusovými katechiny. Když je čajový list vystaven slunečnímu záření, začne přeměňovat theanin na katechiny, aby se chránil před UV zářením. Pokud chce farmář vytvořit sladší čaj, pokusí se zablokovat sluneční světlo v dopadu na list, a to pomocí sítě kabuse. Doba, po kterou je rostlina držena pod zastíněním, určí typ čaje, který se vyrábí.

Nezastíněné Sencha čaj

Nezastíněné Sencha není před sklizní zastíněno a má mírně hořký nebo svíravý chuťový profil. To však nutně neznamená, že chuť je horší, protože mnoho pijáků čaje dává přednost sušším chuťovým profilům čaje. nezastíněné Sencha . Tyto čaje mívají chuťové tóny pozdní letní trávy a citrusového ovoce s menší sladkostí nebo chutí dušené zeleniny.

Mírně stínovaná japonština Sencha

Pokud chce farmář ubrat část hořkosti, může čaj stínit zhruba na týden. To umožňuje rostlině zachovat si více svého theaninu a dává jí o něco jemnější chuť s menší svíravostí.

Za zmínku také stojí, že podnebí a okolí čajové farmy může také vytvořit to, co je ve skutečnosti částečně zastíněný čaj.

Silná mlha nad čajovým polem může zastínit část slunce, a pokud je kolem čajového pole les nebo vysoké hory, může to alespoň část dne blokovat sluneční světlo.

I když tento čaj bude stále označen jako nestínovaný čaj, je známo, že má hladší a sladší chuťový profil, a to i bez použití síťoviny kabuse.

kabuse Sencha zelený čaj

kabuse Sencha nebo kabusecha je nejdelší stínovaný z Sencha čaje. Tento čaj je zastíněn 10 až 21 dnů před sklizní, a proto má výrazně vyšší obsah theaninu. Listy tak získávají tmavší zelenou barvu a chuť je mnohem sladší a jemnější.

 

Gyokuro vs. Sencha : Jaký je rozdíl?

Gyokuro čaj je známý po celém světě pro svou sladkou a slanou chuť. Tato pikantní nebo „umami“ příchuť se zdokonaluje během dlouhého a pečlivého výrobního procesu. Pokud se chcete dozvědět více o rozdílech mezi Gyokuro a Sencha , doporučujeme vám přečíst si článek 👉  Gyokuro vs Sencha: Rozdíly & Srovnání.

Zde jsou všechny klíčové informace, které byste měli mít při porovnávání na paměti Gyokuro a Sencha :

  • Pokud je čaj zastíněn déle než 21 dní, bude považován za Gyokuro , nejvyhledávanější listový čaj v Japonsku. Gyokuro není typ Sencha , takže to znamená, že být považován za a Sencha , stínování je mezi 0 dny a 21 dny.
  • Co se týče chuti, Gyokuro má tento neuvěřitelně silný pikantní, téměř vývarový chuťový profil. Tato bujnost v kombinaci s tóny mořských řas, které získáte z některých intenzivnějších Gyokuro čaje, může být pro mnoho pijáků čaje docela polarizující.
  • Zatímco Gyokuro je nejvyhledávanějším listovým čajem v Japonsku, je to jistě získaná chuť. Stínovaný Sencha čaje jako kabuse Sencha leží někde uprostřed spektra, se spoustou sladkosti, kterou můžete najít v a Gyokuro ale bez této intenzivní vývarové chuti. Mají také tendenci mít trochu více této citrusové chuti, zejména v závěru.

 

Od Ichi Bancha po Aki Bancha, kompletní proces sklizně Sencha

Dalším faktorem, který ovlivňuje typ Sencha vyrábí se, když je sklizeno. V Japonsku probíhají 3-4 sklizně čaje, které probíhají v průběhu roku, a to, kdy se čaj sklidí, určí nejen jeho chuť, ale i cenu.

Fáze 1 - sklizeň čaje Shincha / ichi bancha

šinča je prvním čajem, který se sklízí brzy na jaře. Čajovník celou zimu ukládá živiny z půdy a poté je uvolňuje do čerstvých pupenů. Tyto mladé klíčky mají nejvyšší koncentraci živin a nejjemnější a nejsladší chuť. To je důvod šinča má pověst jednoho z nejsladších a nejchutnějších Sencha zelený čaj

Fáze 2 – sklizeň čaje Ni bancha

Po jarním sběru klíčků čajovníku brzy narostou další poupata. Druhé kolo pupenů však bude mít nižší koncentraci živin a méně komplexní chuťový profil. Je to proto, že čajovník má méně času na vybudování živin z půdy. Tento druhý sklizený čaj bude použit v levnějších čajových směsích a bude vyžadovat nižší cenu.

Fáze 3 – sklizeň čaje San Bancha

Je to třetí čaj, který se v roce sklidí. Tento čaj je vhodný pouze pro méně kvalitní čaje, jako jsou čajové sáčky a lahvový čaj. Tento čaj má mnohem nižší cenu než Ichi bancha a Ni bancha a chuť je méně komplexní a více hořká.

Fáze 4 – sklizeň čaje Aki bancha

Po sklizni čajovníku na jaře a v létě lze čajovník někdy na podzim sklidit počtvrté. Ten se bude nazývat Aki bancha a dá se z něj získat zelený čaj nejnižší kvality. Většina farmářů tento čaj ani neprodá a někteří výrobci organického čaje, jako je rodina watanabe, jej ve skutečnosti promění na druh mulče, který vloží mezi řádky čaje, aby vrátili živiny do půdy.

 

Jaký je rozdíl mezi Sencha Čaj a Bancha

Bancha je čaj vyrobený ze spodních listů čajovníku. Bancha se vyrábí z druhé, třetí nebo i čtvrté sklizně a vyrábí se ze starších listů čajovníku.

Čaj Bancha je mnohem levnější čaj než Sencha , takže má smysl pít každý den. Rozdílů mezi těmito dvěma ikonickými japonskými zelenými čaji je však mnohem více.

Pokud se chcete dozvědět více o rozdílech mezi Sencha a bancha a objevte Banchu, doporučujeme vám přečíst si článek 👉 Vše, co potřebujete vědět o bancha.

 

japonský Sencha Proces napařování zeleného čaje

Kromě stínování a sběru čaje mají farmáři ještě poslední metodu, která může výrazně změnit chuťový profil čaje. Sencha . To se týká napařování čaje. Zatímco čínské zelené čaje se ohřívají na velké pánvi, japonské zelené čaje se po sklizni vaří v páře. To zachovává více přirozené zeleninové chuti listů a v mnoha případech dává čaji výraznou zelenou barvu.

Důvodem, proč je třeba v čínských i japonských zelených čajích použít teplo, je zastavit oxidaci. Po utržení čajových lístků začnou přirozeně oxidovat a nakonec se změní na černý čaj. Pro výrobu zeleného čaje je třeba tento oxidační proces zastavit. Když je na list aplikováno teplo, deaktivuje enzymy způsobující oxidaci a umožňuje listu zachovat si zelenou barvu. Tento proces vaření v páře obvykle trvá 40-80 sekund, ale farmář může změnit úroveň vaření v páře, aby získal specifický chuťový profil. Pokud se čaj vaří v páře po dobu 40-80 sekund, je považován za normální napařený čaj nebo Chumushi, ale kratší a delší doby vaření v páře mohou produkovat jedinečné druhy Sencha .

 

Jaké jsou jiné Sencha typy založené na procesu napařování?

Asamushi

Asamushi je kratší napařený čaj vyrobený z listů, které byly napařeny po dobu 30-40 sekund. Tento čaj má mírně jemnější a sušší chuťový profil ve srovnání s normálním dušeným čajem Sencha .

fukamushi

fukamushi Sencha je déle napařený čaj vyrobený z listů, které byly napařeny 80-200 sekund. Během tohoto delšího procesu napařování se čajové lístky o fukamushi Sencha jsou dále rozloženy, což umožňuje, aby větší část listu stékala do šálku. To vytváří intenzivní, zakalený zelený nálev a silnou zeleninovou až ovocnou chuť.

Matcha-iri Sencha nebo Sencha zelený čaj matcha

Další zajímavý typ Sencha za zmínku stojí matcha iri Sencha nebo Sencha matcha. Je vyrobena kombinací prášku matcha a Sencha listy, spojující to nejlepší z obou světů. Matcha-iri Sencha jako Shizuku Sencha produkuje vynikající čaj louhovaný za studena. Matcha prášek se uvolňuje do prvního spařování a vytváří extra silný nálev se sladkým a ovocným chuťovým profilem.

Když přijde na šizuku Sencha  organická matcha se vždy používá, takže se nemusíte obávat expozice pesticidů v zeleném čaji. Obsah kofeinu v tomto Sencha matcha bude o něco vyšší, protože přidání čajového prášku vám umožní spotřebovat více listu. Tento Sencha Zelený čaj matcha bude mít také vyšší obsah theaninu a chlorofylu, což z něj dělá nejen lahodný studený nápoj, ale také vysoký obsah živin.

 

Jak se připravit Sencha ?

Krok 1 - Poměr vody

Když na to přijde příprava Sencha , je třeba zvážit několik různých faktorů. První je poměr listů k vodě. V tomto případě můžete použít standardní poměr listů k vodě pro většinu japonských zelených čajů, což je 5 gramů listů a 150 ml vody.

Krok 2 - Teplota vody

Druhým důležitým faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je teplota vody. Pro Sencha , nejlepší teplotní rozsah pro použití je mezi 60-70 stupni Celsia (140-160 stupňů Fahrenheita). Pro delší zastínění můžete použít nižší teploty Sencha s a vyšší teploty pro nezastíněné Sencha , protože tyto mají mít trochu více té sušší, hořčí chuti. Pro fukamushi Sencha , můžete použít nižší teplotu jako tyto Sencha s se snadno převařují.

Krok 3 – Doba vaření

A konečně, pokud jde o dobu louhování, 1 minuta by měla stačit téměř pro všechny Sencha . Listům tak poskytnete dostatek času na otevření a uvolnění chuti do vody. fukamushi Sencha mívají menší listy, a proto mohou rychleji vyluhovat. Pro tyto čaje můžete využít 45 sekund, což by mělo být více než dost času na extrahování velkého množství chuti.

 

Jak vyrobit  Sencha chutnat dobře

Existuje 10 zlatých pravidel, která je třeba dodržovat, pokud chcete dosáhnout dokonalosti Sencha nebo jakýkoli zelený čaj. Pokud se chcete o těchto pravidlech dozvědět více, doporučujeme vám přečíst si článek 👉 jak udělat zelený čaj chutný vysvětlili čajoví experti

10 zlatých pravidel, která je třeba dodržovat, pokud chcete dosáhnout dokonalosti Sencha :

  1. Kupte si lepší kvalitu  Sencha
  2. Používejte správné čajové nádobí
  3. Strmé Krátce
  4. Dávejte pozor na teplotu vody
  5. Buďte opatrní s ochucovacími doplňky
  6. Uvařte si za studena  Sencha
  7. Výběr a  Sencha to chutná skvěle
  8. Vařit Sencha správným způsobem a bude chutnat
  9. Zlepšit hořkost  Sencha
  10. Vyberte si nejlepší ochutnávku  Sencha

Který Sencha je nejlepší?

Otázka jakého Sencha nejlépe záleží na preferenci. Pokud chcete, aby byl váš čaj o něco více sladší, můžete jít na stínovaný Sencha nebo dokonce a Kabusecha.

Tyto čaje budou mít vyšší cenu, ale stojí to za to pro sladké a jemné chuťové profily. Pokud máte tendenci být příznivci sušších, citrusovějších čajů, můžete sáhnout po nestíněných Sencha .

A konečně, pokud hledáte čaj, který má velkou sílu, můžete se vydat na dušený čaj Sencha . Tyto Sencha mají také další výhodu v tom, že fungují výjimečně dobře jako studené vaření.

 

kdy pít Sencha ?

Můžete pít Sencha čaj během dne v závislosti na tom, jak jste citliví na kofein.

Sencha je středně kofeinový čaj, s někde mezi 40-60 mg kofeinu na šálek. Tím se dostane na méně než polovinu úrovně šálku kávy.

Doporučujeme nepít Sencha večer, ale raději pijte čaj s nižším obsahem kofeinu jako Genmaicha nebo kukicha. Pít by to mělo být v pohodě Sencha ráno a brzy odpoledne, aniž by vás to zdržovalo v noci.

 

Jaké jsou výhody Sencha čaj?

Je jich mnoho výhody Sencha čaj, ale můžeme se zaměřit na některé z nejdůležitějších, jako je theanin, katechiny a kofein.

Katechiny

Katechiny jako EGCG (Epigallocatechin gallát) jsou v čaji výjimečně běžné. Ty jsou vyráběny jako ochrana před UV zářením a skutečně pro ně mohou mít určité zdravotní výhody. Pokud chcete maximalizovat obsah katechinů ve vašem čaji, můžete jít na nestíněný Sencha a vařte při vyšší teplotě. Tato metoda samozřejmě také vytvoří hořký čaj, protože katechiny jsou zodpovědné za hořčí chuť zeleného čaje.

Theanin

Pokud hledáte aminokyseliny ve svém čaji, hledáte něco známého jako l-theanin. Jedná se o hlavní aminokyselinu přítomnou v zeleném čaji a nachází se pouze v jedné další rostlině, díky čemuž je poměrně unikátní. To je to, o čem se věří, že je zodpovědné za klidný bdělý pocit, který lidé mají, když pijí zelený čaj, a to je důvod, proč se čaj pije během meditace již více než tisíc let. Pokud chcete maximalizovat obsah chlorofylu a theaninu ve vašem čaji, měli byste zvolit stínovaný Sencha čaj.

kofein

S těmito čaji dostanete i větší dávku kofeinu, takže s tím berte ohled. Pokud k vaření použijete teplejší vodu Sencha zelený čaj, extrahujete více, ale složek uvnitř listu, ale chuť bude méně příjemná. Naštěstí lze theanin extrahovat i při nižší teplotě.

Pokud jde o kofein v normálu Sencha , je relativně skromný, takže pokud ho nepijete pozdě odpoledne nebo večer, neměli byste s ním mít velký problém. Měli byste zvážit kofein v šálku Sencha jako kdekoli od ⅓ do ½ šálku kávy a postupujte podle toho.

 

kde koupit Sencha ?

Když dojde na nákup Sencha , opravdu musíte jít přímo ke zdroji, abyste se ujistili, že se pěstuje a vyrábí správně. Proto v Nio Teas , v posledních několika letech jsme se setkali s desítkami farmářů, abychom vybrali ty nejchutnější, bez pesticidů Sencha v Japonsku. Informace o každém najdete Sencha máme, stejně jako vše o farmáři, který to vyrobil. Pokud máte nějaké dotazy týkající se Sencha nabízíme, nebo pokud potřebujete doporučení, neváhejte nás kontaktovat na sociálních sítích nebo prostřednictvím e-mailu.

Pokud chcete vyzkoušet spoustu různých japonských zelených čajů najednou, můžete vyzkoušet náš Sencha vzorkovnice čajů. Začněte svou cestu do světa hluboko dušených čajů s Sencha s. K některým našim vzorníkům dostanete spolu s objednávkou také čajovou konvici, abyste si mohli připravit Sencha čaje správným způsobem!

 

Který Japonec Sencha mám začít s?

I když může mít smysl začít s jedním z našich vzorkovníků zeleného čaje, abyste ochutnali spoustu různých čajů, které můžete vyzkoušet najednou, možná budete připraveni se odvážit a začít s plným balením Sencha zelený čaj. Pokud je tomu tak, doporučujeme jít na fukamushi Sencha yamaga no sato. Toto je naše nejoblíbenější Sencha čaj a je snadné pochopit proč. Vyrábí ho rodina sato v Shizuoka a vyrábí se metodou hluboké páře. To vyhlazuje chuť a dává jí intenzivní zelenou barvu.

Yamaga no Sato funguje také neuvěřitelně dobře jako studený vařený japonský čaj. Tato metoda skutečně zvýrazní sladkost čaje a ještě více sníží hořkost. Noty z bobulí liči, které kdysi hrály nenápadně na pozadí, se nyní dostávají do centra pozornosti. Pokud si chcete vychutnat tento ovocný, sladký a osvěžující nápoj v teplém dni, najdete ho na našem webu a řiďte se našimi tipy, jak si připravit dokonalý za studena louhovaný zelený čaj.

 

Jaký je rozdíl mezi Sencha a Hojicha

Sencha a Hojicha jsou oba velmi oblíbené čaje, ale chutnají velmi odlišně.

Pro srovnání jsme napsali samostatný článek Hojicha vs Sencha , jak se tyto dva čaje liší, výrobní proces a různé chuťové profily těchto čajů.

Přečtěte si prosím článek 👉 Rozdíl mezi Sencha vs Hojicha .

 

 

Závěrečná slova o Sencha zelený čaj

Mezi druhy japonského zeleného čaje připravovaného nálevem, Sencha se odlišuje od takových specifických typů jako Gyokuro v tom, že je zastíněna kratší dobu nebo vůbec, nebo bancha, což je stejný čaj, ale sklizený později v sezóně. Je to nejoblíbenější čaj v Japonsku, představuje asi 80 procent čaje vyrobeného v zemi. milujeme Sencha a důrazně vám doporučuji, abyste to zkusili sami! 

Opravdu si vážíme toho, že jste si našli čas na přečtení tohoto článku Sencha . Pokud se chcete dozvědět více o japonském zeleném čaji, nezapomeňte se podívat na další články, které pokrývají různá témata.

 

Zpět na blog

1 komentář

Great comprehensive yet concise article. Thanks for writing!

Chris W.

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4