S tolika různými výhody matcha, není divu, že lidé všude vyměňují ranní kávu za pěknou misku matcha.
V první části tohoto článku si projdeme všechny různé výhody matcha, o kterých byste měli vědět.
Ve druhé části si také povíme něco o tom, jak se matcha vyrábí a jak různé kroky ve výrobním procesu dělají z matchy nutriční velmoc, kterou je.
Také rozebereme chemické složení matchy, abychom viděli, jak jsou její antioxidanty, kofein a aminokyseliny v porovnání s jinými druhy čajů.
Náš výzkum jsme provedli na základě vědeckých studií a faktů.
Začněme! 👩🔬🍃👨🔬
Nejpodrobnější seznam Matcha benefitů založený na důkazech

Mnoho benefitů matcha pochází nejen z pečlivého pěstování a výroby čaje, ale také z mletí lístků.
Když tento prášek matcha vmícháte do vody, spotřebujete celý list.
To znamená, že získáte vyšší dávku zdravotních výhod ve srovnání s tím, kdy byste list jednoduše uvařili. Což z něj dělá jeden z nejzdravější zelený čaj!
Pojďme si projít nejpodrobnější a nejpřesnější seznam benefitů matcha založený na důkladném výzkumu.
#1 Kofein
Má matcha kofein? Ano.
Kofein v matcha bude mnohem vyšší než v běžném zeleném čaji. Pokud připravíte čaj matcha v normálním poměru, dostanete 68 mg kofeinu. Pokud jednoduše přidáte další lžičku prášku matcha, jste nyní na 136 mg kofeinu, což je více než šálek kávy.
To znamená, že matcha může být skvělá jako náhrada kávy, i když jste zvyklí na těžký kofeinový regiment.
#2 Bohaté na antioxidanty
Protože při pití čaje matcha zkonzumujete celý list, zjistíte, že má mnohem vyšší obsah antioxidantů. Existuje široce rozšířený mýtus, že matcha má 137krát více antioxidantů než běžný zelený čaj. I když toho nemusí mít tolik, množství antioxidantů v matcha je pravděpodobně 10krát vyšší než ve standardním vařeném zeleném čaji.
Antioxidanty, které se v zeleném čaji nejčastěji vyskytují, jsou EGCG nebo epigalokatechin galát. Tyto antioxidanty mohou mít nejrůznější výhody, o kterých budeme diskutovat později!
#3 Theanin
Kromě toho, že má matcha více kofeinu a antioxidantů, obsahuje také více theaninu. Jak jsme se krátce zmínili dříve, theanin je aminokyselina v zeleném čaji, která mu dodává sladkou a pikantní chuť. Je to opravdu hodně ve stínovaných čajích Gyokuro a matcha, ale mnohem nižší v nezastíněných čajích, protože čajovník je přeměňuje na katechiny, když je vystaven slunečnímu záření.
Theanin může mít také příznivý vliv na mozek a může tlumit některé negativní účinky kofeinu. Jak probereme v další části, l-theanin v zeleném čaji je hlavní výhodou, kterou získáte, když svou kávu vyměníte za ranní šálek matchy.
#4 Zlepšuje funkci mozku
Přestože má matcha extrémně vysoký obsah kofeinu, má také velmi vysoký obsah l-theaninu. L-theanin zpomaluje vstřebávání kofeinu, takže místo náhlého nárazu energie najednou a následného zhroucení získáte déle trvající pocit „klidu a bdělosti“, který trvá po celý den. To je důvod, proč se necítíte tak nervózní, když pijete matchu ve srovnání s kávou.
#5 Zdraví srdce
Kombinace vysokého obsahu antioxidantů, aminokyselin, kofeinu a vitamínů a minerálů pro prevenci srdečních chorob dělá z matchy velmi dobrou volbu pro zlepšení zdraví srdce. Jedna studie zjistila, že muži, kteří pijí matcha, mají o 11 % nižší pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění než ti, kteří matchu nepijí.
Další důvod, proč si začít vychutnávat lahodnou matchu a využít všech jejích výhod.
#6 Hubnutí
Byly provedeny studie na skupinách, které pijí zelený čaj před mírným cvičením, a bylo zjištěno, že zelený čaj má potenciál zvýšit množství spálených kalorií a tuku.
To znamená, že zelený čaj, jako je matcha, může být skvělým nástrojem, který můžete mít s sebou, když se vydáte na cestu hubnutí. Předpokládá se, že i 2-3 šálky matcha denně stačí k tomu, abyste shodili další 3 kila za 3 měsíce
Mimochodem, pokud chcete zjistit, které zelené čaje jsou nejlepší na hubnutí, budete si chtít přečíst tento článek 👉 Jaký je nejlepší zelený čaj na hubnutí? Zjistěte zde
#7 Chrání játra
Játra jsou tak důležitá, pokud jde o vyplavování toxinů a metabolizaci živin, proto je tak důležité udržovat funkci jater i ve vyšším věku. K tomu vám může pomoci jedna z výhod matcha!
Takže přímo z brány, je zelený čaj dobrý pro vaše játra? Ano.
Jedna studie podala 80 lidem s nealkoholickým ztučněním jater buď placebo, nebo extrakt ze zeleného čaje. Na konci studie bylo zjištěno, že skupina užívající zelený čaj měla snížené hladiny jaterních enzymů ve srovnání se skupinou užívající placebo. Vyšší hladiny jaterních enzymů by byly ukazatelem poškození jater, takže se zdá, že zelený čaj má pozitivní vliv na udržení zdraví jater.
#8 Může pomoci snížit kognitivní úpadek
Vzhledem k vysokému množství polyfenolů a aminokyselin v matcha může pomoci chránit před kognitivním poklesem, odvrátit demenci a posílit paměť.
Jedna studie provedená s lidmi ve věku nad 60 let zjistila, že matcha významně zlepšila výkonnost při testech paměti a paměti v průběhu 12 týdnů. Jako byste potřebovali další důvod, proč pít čaj matcha!
#9 Zvyšování nálady
L-theanin v matcha nejen pomáhá tlumit negativní vedlejší účinky kofeinu, ale také se předpokládá, že zlepšuje náladu. L-theanin stimuluje aktivitu mozkových vln alfa, stejné mozkové vlny stimulované během meditace.
To vytváří klidnější a uvolněnější stav, během kterého mozek pociťuje více kreativity a méně úzkosti. To je důvod, proč se mnoho pijáků čaje rozhodlo pít čaje s vysokým obsahem theaninu, jako je matcha a Gyokuro během dlouhých období práce a studia.
#10 Zdraví pokožky
Matcha může být další součástí vaší péče o pleť! Má se za to, že vysoká koncentrace antioxidantů a dalších zdraví prospěšných sloučenin v matcha přispívá k čisté, hladké a zdravé pleti.
Matcha může také pomoci chránit vaši pokožku před UV zářením a poškozením sluncem a může dokonce bojovat proti akné, podporovat prokrvení pokožky a zmírňovat zarudnutí. Kromě toho může dokonce pomoci zpomalit známky stárnutí.
#11 Pomozte snížit hladinu cholesterolu
Jednou z klíčových bitev, pokud jde o zlepšení vašeho celkového zdraví, je boj o udržení zdravého cholesterolu. Naštěstí vám může pomoci jedna z výhod matcha!
Studie ukázaly, že jedinci, kteří pijí zelený čaj má pravidelně nižší hladinu LDL (špatného) cholesterolu a zároveň mají vyšší hladiny HDL (dobrého) cholesterolu.
#12 Posílení imunitního systému
Katechiny v zeleném čaji jsou další z mnoha benefitů matcha. Během jedné studie byly tyto sloučeniny podávány zdravotnickým pracovníkům v extraktu ze zeleného čaje a bylo zjištěno, že je u nich 3krát nižší pravděpodobnost, že podlehnou chřipce!
To znamená, že zelený čaj má potenciál nejen zlepšit váš pocit, když jste nemocní, ale také vám pomůže předejít tomu, abyste někdy onemocněli!
#13 Energie bez úzkosti, zhroucení nebo nervozity
Samozřejmě kromě všech těchto zdravotních výhod, matcha vám také dodá spoustu energie podobným způsobem jako káva. To může mít všechny druhy sekundárních výhod, jako je zvýšená bdělost během práce nebo ve škole, stejně jako zvýšený výkon během tréninku! Zkuste vyměnit ten šálek kávy za šálek matchy a uvidíte, jak se budete cítit.
#14 Snadná příprava
Na rozdíl od běžného zeleného čaje, který je třeba uvařit, lze matchu rychle zamíchat do vody nebo mléka, díky čemuž je ranní příprava velmi rychlá. Pokud používáte bambusovou čajovou metličku nebo napěňovač mléka, může to být rychlejší než výroba sáčku!
Stačí přidat lžičku matcha prášku do misky nebo sklenice, zalít 100 ml teplé vody a promíchat. Samozřejmě existují kroky, které můžete podniknout ke zlepšení chuť vaší matchy, ale to je základní postup.
Pokud máte trochu více času a chcete se naučit připravovat matcha jako profesionál, můžete si přečíst našeho průvodce na Kompletní slavnostní příprava matcha
#15 Jedinečná příchuť
Kromě toho, že má matcha řadu zdravotních přínosů, platí také pro chuť. Matcha má silnou, ale jemnou chuť, kterou ve světě čaje jen těžko najdete. Jemnost pochází z pracného výrobního procesu a intenzivní chuť pochází ze skutečnosti, že je list vmíchán přímo do vody.
Pokud jste fanouškem zelených čajů, které mají výraznou chuť, s matchou neuděláte chybu. Chuť matcha lze popsat mnoha slovy, ale slabá mezi ně nepatří! Tento čaj poskytuje spoustu chuti a bohatý a poutavý zážitek z pití.
#16 Všestrannost
Poslední na seznamu výhod matcha je fakt, že matcha je neuvěřitelně všestranná. Protože se jedná o prášek, lze jej přimíchat téměř do čehokoliv. Díky tomu je možné vyrobit nejen matcha latté, ale také matcha zmrzlinu, matcha dorty a další!
Výhody čaje Matcha Vysvětleny v podrobném videu
Odkud se berou výhody Matcha?
Abychom pochopili, odkud se berou výhody matchy, musíme se nejprve podívat na jak se vyrábí matcha. Matcha prochází dlouhým a pracným výrobním procesem a každá fáze zlepšuje chuť i zdravotní přínosy matchy.
Když získáte levnější matchu, často se mnoho kroků vynechá, takže skončíte s matně žlutou barvou, hořkou chutí a menšími zdravotními přínosy. Ujistěte se, že si vyberete prémiovou matchu, aby byla chuť dostatečně jemná k pití a nepřišli jste o žádný ze zdravotních výhod.
Stínování čajů matcha
Nejprve je třeba čajovníky používané k výrobě matcha zakrýt speciálním typem síťoviny na 3 týdny před sklizní. Normálně, když jsou čajovníky vystaveny slunečnímu záření, začnou přeměňovat aminokyselinu theanin na katechiny. To by vytvořilo hořkou chuť v matchi, takže se farmář rozhodne zakrýt čajovníky, aby zakryl slunce.
To produkuje nejen jemnější chuť matchy, ale také zelenější barvu a více kofeinu. Pokud tento krok přeskočíte, skončíte s více hořkostí, méně kofeinu a méně přitažlivou žlutou barvou.
Výběr z listů
Výběr listů prémiové matchy je velmi důležitý. Nejen, že tato vysoce kvalitní matcha musí být vyrobena z nejmladších, na živiny nejbohatších listů na vrcholu čajovníku, ale musí být vyrobena z první jarní sklizně.
Čajovník lze sklízet až 4x v průběhu roku, přičemž poslední sklizeň je na podzim. Po podzimní sklizni má čajovník celou zimu na vybudování živin z půdy a tyto živiny se všechny najednou uvolní do čerstvých klíčků na jaře.
Tyto tři horní listy se používají pro matcha a mají nejvyšší obsah živin a nejjemnější a nejsladší chuť.
Odstranění stonků
Jakmile jsou mladé, čerstvé listy shromážděny, musí být skutečně odstraněny stonky. Tyto nažloutlé stonky zhorší chuť matchy a také ji učiní hořkou.
Tyto stonky mají nejen méně této sladké chuti ve srovnání s listy, ale také mají ⅓ kofeinu z listů. To je další důvod, proč vysoce kvalitní čaje matcha mají více kofeinu ve srovnání s nekvalitními.
Mletí Matcha Powder
Nakonec, po odstranění stonků z listů, se čaj nazývá „tencha“ a je krůček od toho, aby se stal matchou. Nyní je třeba listy rozemlít na jemný prášek.
K výrobě prvotřídního, jemně odstupňovaného prášku matcha potřebujete velký kamenný mlýnek se sítí drážek, které rozemelou matcha na jemnější prášek, když je vytlačována ze stran mlýnku. Výroba 50 gramů vzácného prášku matcha trvá tomuto mlýnu hodinu.
Závěrečná slova o výhodách čaje matcha
Ať už je váš důvod k pití matcha jakýkoli, nejlepší čas začít je dnes! Na našem webu máme vynikající výběr čajů matcha, které jsme pečlivě vybírali během našich cest po Japonsku.
Setkali jsme se s desítkami pěstitelů čaje na malých farmách po celé zemi a ochutnali jsme stovky různých čajů matcha. Po dlouhém zkoumání a ochutnávání jsme sestavili seznam našich oblíbených a všechny najdete na nioteas.com. Pokud chcete vyzkoušet několik různých čajů matcha najednou a zjistit, který z nich je váš oblíbený, můžete vyzkoušet některý z našich vzorníků matcha.
Tyto vzorníky zahrnují čaje matcha z různých oblastí, čajových farem a čajových kultivarů. Každý je trochu jiný a pokud si opravdu chcete rozšířit patro, je to nejlepší způsob, jak to udělat.
Moc vám všem děkuji, že jste si našli čas na přečtení tohoto článku